Vil ha gratis fastlege for alle under 18 år

Psykisk helse hos barn og ungdom blir en av Arbeiderpartiets viktigste saker frem til valget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Miranda Sulejmanova (20) er erfaringskonsulent og chatter med ungdommer.

– Mange henvender seg om ensomhet og har behov for å snakke med noen, mens andre har utfordringer på skolen, sier hun og viser frem chatten til det nystartede tilbudet Ungarena i Oslo der unge fra 12-25 år kan ta kontakt.

Miranda og de andre erfaringskonsulentene bruker sin erfaring til å hjelpe andre.

– Jeg har sett mine egne venner ta feil valg opp igjennom årene, de har ikke blitt veiledet nok så jeg vet hvor viktig det er å få hjelp, sier Sulejmanova.

Gratis fastlege

Lettere tilgang på hjelp for barn og unge blir nå en viktig sak for Arbeiderpartiet mot valget.

– Det viktigste vi kan jobbe med er å gi barn og unge tilgang på relevant og kompetent hjelp, sier Hadia Tajik som er leder av programkomiteen i Arbeiderpartiet.

Hun legger tirsdag frem fire forslag til hvordan man skal gjøre det lettere for ungdom å nå frem i hjelpeapparatet.

– Vi setter av øremerkede midler til skolehelsetjenesten og helsesøster og vi vil få barne og ungdomspsykiatrien inn i skolen, sier Tajik.

Chat med helsesøster

– I tillegg vil vi gjøre fastlegen gratis opp til 18 år og vi vil gjøre helsesøster tilgjengelig på sms, chat og internett, sier hun.

– Hvor mye vil dette koste?

– Vi setter av de midlene som trengs for å få til dette, nå blir forslagene sendt ut på høring og jeg forventer diskusjon og tilbakemeldinger internt og eksternt, sier Tajik til TV 2.

Miranda hos Ung arena er positiv til forslagene og understreker viktigheten av å nå de unge der de er, som ofte er på nett.

– Jeg tror det vil gjøre det lettere for ungdom å søke om hjelp, og det er det vi ønsker å fremme da , sier Sulejmanova til TV 2.