Reinsdyra blir mat for rev, ravn og ørn

Reindsdyrkadaverne på Hardangervidda blir liggende.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det vakte oppsikt over hele verden da 323 reinsdyr ble drept av lynet på Hardangervidda 26 august.

Miljødirektoratet har bestemt at dyrene skal bli liggende. På vegne av direktoratet har Statens Naturoppsyn (SNO) satt opp tre viltkameraer for å følge med på hva som skjer med de mange døde dyrene.

– Det vi så når vi satte opp kameraene var at det var enormt mye ravn i området, sier Lars Inge Enerstvedt i SNO. Han og kollegene i naturoppsynet på Hardangervidda har ansvaret for å følge med på hva som skjer med dyrekadaverne.

– Vi så også både havørn og kongeørn, men de ble faktisk jagd bort av de mange ravnene som ville ha kadaverne for seg sjøl, sier Enerstvedt.

Da TV 2 ankom åstedet for dyretragedien forsvinner både ørn og ravn. Liklukta ligger tung over området, mange av dyrene er halvspiste og fluer og insekter surrer i enorme mengder over dyrene.

De tre viltkameraene som SNO har satt opp utløses når det er bevegelse foran linsene. De starter å filme når ravn og andre dyr ankommer. Dermed vil man kunne få unike bilder over hva som skjer når over tre hundre døde dyr blir liggende og råtne i naturen.

Kameraene vil bli sjekket en gang i måneden framover. I SNO er de spente på hva de vil finne.

– Det hadde jo vært morsomt hvis vi så fjellrev i området. Dyrene ligger på nesten1300 meter så det er ikke usannsynlig at fjellreven dukker opp. Det er også spennende å se om jerven vil finne fram til dette enorme matfatet, sier Enerstvedt.

Han har aldri opplevd at så mange dyr har blitt tatt av lynet før. Det eneste Enerstvedt kan sammenligne med er da 12 moskusdyr ble drept av lynet på Dovrefjell i 1998. Nå blir reinsdyra på Hardangervidda liggende til glede for ravn, rev og andre åtsel-spisere.