Professor: – Derfor bør alle dyreparker i Norge avvikles

– Det er ikke riktig å holde dyr i fangenskap, mener professor i Rådet for dyreetikk. Kristiansand Dyrepark mener derimot de er redningen for mange utrydningstruede dyr.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rådet for dyreetikk var nylig i Kristiansand Dyrepark for første gang. Professor Guri Larsen hadde lukket porten til parken med én million årlig besøkende i morgen- hvis det var opp til henne.

Dyrenes premisser

– Prinsipielt mener jeg det ikke er riktig å holde dyr i fangenskap. Jeg har skjønt at en viktig oppgave å bevare utrydningstruede arter, men jeg mener det ikke er et ansvar en kommersiell dyrepark skal ha, sier Larsen til Fædrelandsvennen.

72-åringen, som er professor emeritus i kriminologi ved Universitetet i Oslo, presiserer at dette er hennes personlige mening. Rådet for dyreetikk har ingen prinsipiell holdning for eller imot dyreparker, men bryr seg om dyrenes ve og vel.

– Dyreparker er redningen

Lederen for dyreavdelingen i Dyreparken i Kristiansand mener de gjør en svært viktig jobb med å ta vare på utrydningstruede dyr.

– Jeg mener at dyreparker som jobber for å ta vare utrydningstrua dyr er viktigere enn noen gang, sier Rolf Arne Ølberg til TV 2 Nyhetskanalen.

Professor Guri Larsen mener bevaring burde skjedd enda mer på dyrenes premisser, av ideelle organisasjoner i de landene de hører hjemme. Ølberg mener derimot at dyreparker kan være dyrenes siste redning.

– Mange av disse dyra holder på å forsvinne i naturen. Det er krise for mange av dyra, rett og slett. Dyreparker kan enda opp å bli siste redning. Hvis artene forsvinner fra naturen – og ikke finnes i dyreparkene, er de borte for godt, sier Ølberg.

I løpet av Dyreparkens 50 år har antall dyrearter økt fra 30 til 140. Larsen mener det er problematisk at dyr holdes i fangenskap kun ut fra det hun mener er menneskets interesser, enten det er for mat eller underholdning.

– Det er ingen tvil om at en dyrepark, som dere i Kristiansand, er en kommersiell innretning?

– Ja, og det gir oss en trygghet for at vi har penger å bruke til å gi et bra dyrestell, og ha god dyrevelferd. Man kan ha gode hensikter og jobbe med gode ting selv om man også tjener penger, sier Ølberg som påpeker at han ikke forsvarer alle dyreparker da det også finnes eksempel på dårlige.

– Kommersielle dyreparker er utdatert

Dyrebeskyttelsen Norge gir - ikke overraskende - støtte til Larsens ønske om å legge ned de kommersielle dyreparkene.

– Dyrevelferden til dyrene blir for dårlig i en kommersiell drift. Den formen for dyreparker vi har i dag er utdatert, sier daglig leder Monica Dahlback til TV 2 Nyhetskanalen. Hun forteller at det fra 1. januar neste år trer i kraft en ny forskrift for dyrevelferd.

– Denne sier blant annet at dyrene skal ha mulighet til å utvise naturlig adferd – det mener vi er vanskelig i dyreparker slik de drives i dag.

Landbruks- og matdepartementet ser ikke noen grunn til å endre dagens ordninger.

– Vi har et lovverk i dag som er moderne og fornyer det stadig, sier statssekretær Terje Helleland til TV 2.

– Dyreparker er viktige institusjoner for samfunnet i dag. De bidrar til bedre dyrevelferd, og mer kunnskap for folk.