DNA-BEVIS: Asker og Bærum tingrett fant 22-åringen skyldig i overgrep mot den seks år gamle gutten, basert blant annet på DNA-beviser og dommeravhør av gutten. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
DNA-BEVIS: Asker og Bærum tingrett fant 22-åringen skyldig i overgrep mot den seks år gamle gutten, basert blant annet på DNA-beviser og dommeravhør av gutten. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Åserud, Lise

Misbrukte kjærestens lillebror (6) da han satt barnevakt

Mens foreldrene var på jobb og storesøsteren hos frisøren, forgrep 22-åringen seg på seksåringen. Rask reaksjon fra guttens foreldre bidro til at politiet sikret viktige bevis.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En 22 år gammel mann er i Asker og Bærum tingrett dømt til tre og et halvt års fengsel, etter overgrepet mot den tidligere kjærestens lillebror.

Han ble dømt etter straffelovens paragraf 195, som gjelder seksuell omgang med barn under 14.

Barnevakt

Overgrepet fant sted i juli 2015. 22-åringen var på overnattingsbesøk hos kjæresten. Om morgenen gikk foreldrene hennes på jobb, mens kjæresten gikk til frisøren.

22-åringen ble igjen i familiens hjem, med ansvar for kjærestens seks år gamle lillebror.

På ettermiddagen samme dag ble 22-åringen anmeldt for seksuelle overgrep. Det var seksåringens stefar som meldte ham til politiet.

I dommeravhør fortalte gutten hva 22-åringen hadde gjort med ham tidligere på dagen. Det ble også funnet DNA fra 22-åringen på seksåringen, blant annet på kjønnsorganene.

DNA og dommeravhør

Tingretten finner det bevist at mannen har hatt seksuell omgang som rammes av straffeloven. Konklusjonen er basert på DNA-bevisene og den troverdige forklaringen fra gutten.

22-åringen uttalte seg i retten. Han benektet seksuell omgang med seksåringen, og forklarte DNA-funnene med at han hadde hatt sædavgang tidligere på morgenen, og at han ubevisst har påført gutten dette i løpet av dagen.

Denne forklaringen avfeier tingretten som «oppkonstruert og lite gjennomgående lite troverdig».

– At han skal ha overført sæd via hendene sine fra en sædutløsning som han hadde hatt tidligere på dagen, og der han imellomtiden hadde vært ute og handlet godteri samt laget og spist mat, fremstår dessuten som svært lite sannsynlig, heter det i dommen fra Asker og Bærum tingrett.

Betenkningstid

22-åringens forsvarer Jan Schjatvedt sier til TV 2 at han ennå ikke har diskutert dommen med sin klient, som skal få den forkynt mandag ettermiddag.

– Han kommer til å ta betenkningstid på ankespørsmålet. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Schjatvedt.

Straffen er litt mildere enn begjæringen fra aktor, som ba om fire års fengsel. I tillegg til fengselsstraffen må 22-åringen betale oppreisning på 100.000 kroner til seksåringen.

Viktig med rask reaksjon

Statsadvokat Torunn Gran var aktor i saken. Hun sier at den tidlige responsen fra guttens familie var viktig for bevisene.

TIDLIG REAKSJON: Statsadvokat Torunn Gran, her fra en annen sak i 2015, sier rask anmeldelse og undersøkelse var viktig for bevismengden i saken. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TIDLIG REAKSJON: Statsadvokat Torunn Gran, her fra en annen sak i 2015, sier rask anmeldelse og undersøkelse var viktig for bevismengden i saken. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Junge, Heiko

– Det var viktig for denne saken at den ble tidlig anmeldt, i forhold til de tekniske bevisene. Jeg kan ikke gradere hvor avgjørende det er for utfallet av saken, men det hadde betydning at barnet ble undersøkt tidlig slik at de tekniske bevisene ble sikret, sier Gran.

– Slik vil det veldig ofte være. Jo kortere tid som går før undersøkelse, dess større sannsynlighet er det for å sikre tekniske bevis, sier hun.

I et dommeravhør, som etter en endring i lovverket kalles tilpasset avhør, er det er spesialutdannet etterforsker som avhører barnet.

– En etterforsker med spesialutdannelse avhører barnet. Så får de ulike partene, også siktedes forsvarer, anledning til å stille spørsmål via spesialetterforskeren, sier Gran.