LØSLATT: Kjartan Sekkingstad bærer preg av den tøffe behandlingen han har fått i fangenskap. 
LØSLATT: Kjartan Sekkingstad bærer preg av den tøffe behandlingen han har fått i fangenskap.  Foto: RTV Malacanang

norges ambassadør om sekkingstad:

– Vi fikk flere ganger beskjed  om at han skulle halshugges

Kjartan Sekkingstad sier han nå trenger ro og hvile, og blir i Manila inntil videre. Det sier Norges ambassadør til Filippinene Erik Førner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sotra-mannen ble søndag overlevert til filippinske myndigheter etter å ha sittet ett år i fangenskap hos den islamistiske Abu Sayyaf-geriljaen på Filippinene.

– Han er i reativt god form. I dag har han vært til helsesjekk og fått klippet håret, sier Erik Førner, Norges ambassadør til Filippinene, til TV 2.

Skulle halshugges

Sekkingstad var tydelig preget av et brutalt år som gissel, da han møtte norsk og internasjonal presse sammen med Filippinenes president Rodrigo Duterte søndag ettermiddag. Han ble senere fløyet til hovedstaden Manila, hvor han blir ivaretatt av ansatte ved den norske ambassaden.

– Vi mottok flere ganger trusler om at Sekkingstad skulle halshugges, sier ambassadør Førner til TV 2.

Han er nå fraktet til et trygt sted, og ønsker ro og hvile. Han vil bli i Manila inntil videre, han skal blant annet debriefes av myndighetene. Det er mulig han reiser hjem allerede i morgen tirsdag, men dette er ikke avklart.

Norge betalte ikke løsepenger

Ambassadøren avviser at norske myndigheter har betalt løsepenger.

– Norge har ikke, vil ikke og kommer aldri til å betale løsepenger for gisler, sier Førner, som sier at de ikke har opplysninger om hvem som har betalt for å få ham fri.

Ved ambassaden er de nå svært lettet over at Sekkingstad er løslatt.

– Både statsministeren, utenriksministeren og presidenten har engasjert seg, set har vært viktig for å få løst saken. President Rodrigo Duterte (71) har vært avgjørende for å få løst saken, ettersom han har så høy standing i de områdene Sekkingstad har sittet som gissel, sier Førner til TV 2.

Sekkingstad har de siste 15 årene bodd på Filippinene.