Slik baker du nordens beste skolebrød

Nordisk mester i søt gjærbakst, Erlend løken Volden, gjestet Wenches kjøkken i dag. Han lærte bort triksene for å få helt perfekte skolebrød.

Skolebrød med en liten vri.

Oppskrift av Erlend Løken Volden, Det norske bakerlandslaget.

Skåldet mel:

  • 300 g kokende van
  • 100 g havremel

Grunndeig:

  • 400 g H-melk
  • 2 egg
  • 950 g siktet hvetemel
  • 200 g sukker
  • 8 g kardemomme (hel kardemomme som støtes/knuses i morter, de grønne kapslene kastes)
  • 70 g rød gjær til søte deiger (fersk gjær)
  • 7 g finmalt havsalt
  • 400 g skåldet mel (se egen oppskrift)
  • 165 g romtemperert smør/bremykt
Nydelige skolebrød. FOTO: TV 2
Nydelige skolebrød. FOTO: TV 2

Slik gjør du:
Start med å skålde melet; hell kokende vann over havremelet.
Avkjøl.
Ta smøret ut av kjøleskap, del i biter og la bli romtemperert.
Ta av skallet på kardemomme og mort/knus kjernene.

Ha mel, gjær, sukker, kardemomme, egg, melk og skåldet mel i en eltebolle (alt skal være kaldt), og elt i kjøkkenmaskin.
Først ved lav hastighet i 10-12 minutter.
Tilsett salt, og elt ved høy hastighet, til deigen slipper bollen og du kan strekke den til en tyggegummi-tynn hinne uten at den sprekker.
Elt så inn smøret på lav hastighet, til en glatt deig.

Del deigen opp i like emner (ca. 80 g) og trill ut til boller.
Legg på stekebrett, dekk til og hev i 30 minutter.

Varm stekeovnen til 210oC.

Lag en «grop» i hver bolle, fyll med vaniljekrem.
La heve i 30 minutter.

Legg over frossen solbær og crumble.
Pensle med sammenpisket egg.

Stek på midterste rille i varm stekeovn i 10-12 minutter.

Crumble:

  • 30 g kaldt smør
  • 30 g marsipan
  • 39 g hvetemel
  • 30 g mandelflarn
  • 30 g store havregryn

Lettstek havregryn og mandelflarn i en tørr stekepanne, til lysebrun.
Avkjøl.
Riv opp kaldt smør og marsipan og bland sammen med havregryn og mandelflarn.