Sofia (33) fikk beskjed om at sønnen var blind: – Det kom som et sjokk

I kveldens episode av Kjære mamma blir tobarnsmoren hyllet av andre mødre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I de tre første månedene av livet til sønnen Emilian, trodde Sofia Grevesmühl (33) at alt var som normalt.

Den nybakte moren kikket inn i øynene på babyen, og var sikker på at han så tilbake på henne.

– Jeg trodde at jeg møtte blikket til Emilian den første dagen da han ble født, men jeg jeg gjorde jo ikke det, forteller tobarnsmoren i kveldens episode av Kjære mamma, som sendes på TV 2 Livsstil.

På neste tur til helsestasjonen fikk hun en beskjed som kom som lyn fra klar himmel.

– Vi skulle på den hyggelige tremånederskontrollen, og da la helsesøster ham på benken for å sjekke øyet, hun skulle sjekke om han fulgte med. Hun tok en rangle og beveget den foran øynene hans flere ganger. Til slutt så hun på meg og sa «jeg tror han er blind».

Se Sofia fortelle om beskjeden i smakebiten av Kjære mamma ovenfor.

– Det kom som et sjokk

Beskjeden fra helsesøsteren var tung å svelge.

Sofia forteller at hun rett og slett ble tom for ord.

– Jeg satt i stolen ved siden av og visste ikke hva jeg skulle si eller gjøre eller noen ting. Det kom som et sjokk. Han er blind.

Fem prosent syn på ene øyet

I dag er Emilian ni år gammel, mens lillesøster Ronja er seks. Familien, som også inkluderer pappa Vegar (36), lever et normalt liv selv om eldstemann er sterkt svaksynt.

– Han har cirka fem prosent syn på det ene øyet, og på det andre øyet har han kun lyssans. Han kan kun skimte skygger, og alle detaljer er utvisket, forteller moren.

– Jeg må alltid være til stede. Være der og være øynene hans, og vise ham verden. Det han ikke ser, må jeg jo fortelle om. Hvis det for eksempel kjører en russebuss forbi, må jeg fortelle om det, fortsetter hun.

– Vil at han skal bli en tøff svaksynt

33-åringen har vært bevisst på oppdragelsen av sønnen. Hun har ikke tenkt å sy puter under armene hans, selv om han har en ekstra utfordring.

– Vi ville at Emilian skulle bli en tøff svaksynt. Vi vil at han skal gjøre alt som alle andre. Vi vil ikke at folk skal synes synd på ham. Så han fikk prøve seg da han var liten. Han fikk så seg, han fikk flere kuler i hodet. Han fikk sette sine egne grenser og vite hva han kunne klare selv!

  • I kveldens Kjære mamma får vi bli med inn i livene til Sofia og familien. Vi får også se hva andre mødre synes om hennes jobb som mamma. Se Kjære mamma klokka 20.00 på TV 2 Livsstil. Du kan også se programmet på TV 2 Sumo.