POPULÆR: Mange versjoner av iPhone 7 er utsolgt for lengst. Men noen brukere forteller om rare lyder fra den nye telefonen. Foto: Reuters/Edgar Su
POPULÆR: Mange versjoner av iPhone 7 er utsolgt for lengst. Men noen brukere forteller om rare lyder fra den nye telefonen. Foto: Reuters/Edgar Su

Apple-brukere: – Iphone 7 hveser når den er stressa

«Hissgate» får oppmerksomhet i sosiale medier, men er problemet reelt?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det begynner å bli en tradisjon: Når en ny Iphone-modell rives vekk fra butikkhyllene, går det ikke lang tid før en «gate» skaper buzz i sosiale medier.

Du husker kanskje «Chipgate»? Fjorårets Iphone-modeller var utstyrt med prosessorer fra to ulike produsenter, noe som førte til forskjeller i batteritiden.

I 2014 fikk Iphone 6 Plus mye oppmerksomhet da enkelte telefoner bøyde seg i brukernes lommer. Fenomenet fikk det klingende navnet «Bendgate».

Så har vi den kanskje største «skandalen» av dem alle: I 2010 gikk det nemlig ikke lang tid før det viste seg at Iphone 4 hadde et antenneproblem. Problemet ble døpt «Antennagate», og enden på visa ble at Apple ga alle kunder tilbud om en gratis bumper. Denne «plastrammen» løste signalproblemet, selv om ikke alle var begeistret for designet.

Nå har turen kommet til Iphone 7, og det som foreløpig blir kalt «Hissgate» eller «Buzzgate».

– Lager forferdelige lyder

Etter at de nye modellene ble tilgjengelige i butikk fredag, gikk det nemlig ikke lang tid før enkelte brukere fortalte om «hvesende lyder» fra telefonene.

Stephen Hackett, som står bak bloggen 512 Pixels, ble den som først oppdaget lydene

– Min Iphone lager forferdelige lyder når den er under belastning, skriver han på mikrobloggtjenesten Twitter.

Etter at Hackett fortalte om problemet, har også andre rapportert om lignende lyder.

– Helt ny, akkurat tatt ut av esken, gjør det samme akkurat nå. Har ikke gjenopprettet, men satt opp som ny, skriver Darrell Etherington, skribent hos teknologinettstedet Techcrunch.

På Youtube har det også dukket opp videoer hvor man høre fenomenet.

Uklart omfang

Den generelle oppfatningen er at lydene skyldes den nye A10 Fusion-prosessoren, som sitter i Iphone 7 og Iphone 7 Plus, skriver Apple-nettstedet 9to5Mac.

Ifølge rapportene er lydene kun hørbare når smarttelefonen er under tung belastning, og kommer fra området hvor prosessoren er plassert. Nettstedet skriver at det er uklart om alle eller bare enkelte iPhone-enheter er rammet av problemet.

Publikum viser imidlertid ingen nåde i sosiale medier, og mange har kommentert problemet på en humoristisk måte.

– En ting er sikkert ... Den kommer ikke fra hodetelefonutgangen, skriver en bruker, og viser til at iPhone 7 mangler minijack-utgang.

Et annet Apple-nettsted, iMore, skriver at en lang rekke Apple-produkter lager tilsvarende lyder, og at dette ikke er noe som er typisk for iPhone 7.

Heller ikke Magnus Brøyn, teknologiekspert og byråleder i Coxit-PR, tror «Hissgate» blir et stort problem for Apple.

– Man skal være klar over at det er rapportert om tilsvarende lyd på andre flaggskip-telefoner. Dette er ikke nødvendigvis et isolert problem, sier han til TV 2.

Apple har så langt vært tause om saken.

– Må lytte

«Gatene» har etterhvert blitt et årlig fenomen, men Brøyn viser til at konsekvensene har vært begrensede for teknologigiganten.

– Det er ikke som Watergate da Nixon måtte gå, men det kan gjøre omdømmemessig skade, sier han.

Han mener imidlertid at det er viktig at produsentene lytter, hvis problemene viser seg å være reelle.

– «Bendgate» viste seg å være et reelt problem for enkelte, og det ble løst ved at de forsterket chassiet på telefonen. De ville ikke kommentere det først, men det endte med en produktforsterkning, sier teknologieksperten.

– Et kappløp

Mens «Hissgate» får oppmerksomhet i sosiale medier, mener nok mange at Apples hovedkonkurrent, Samsung, har større problemer. Tidligere denne måneden ble det klart at den sørkoreanske giganten tilbakekaller alle telefoner av typen Galaxy Note 7. Årsaken var at batteriet kan begynne å brenne. En rekke flyselskaper la samtidig ned et forbud mot bruk av telefonmodellen på sine fly.

– Samsung var forsiktige til å begynne med, men har senere håndtert dette på en bra måte. Å tilbakekalle samtlige telefoner koster ekstremt mye, og er marerittet til samtlige mobilprodusenter, sier Magnus Brøyn, og viser til at tilbakekallingen har kostet Samsung over én milliard dollar.

Mandag skriver Bloomberg at toppsjefene i selskapet bestemte seg for å fremskynde lanseringen av telefonen for å få et forsprang på Apple. Toppsjefene hadde fått høre at Iphone 7 ikke inneholdt noen store innovasjoner, og hadde nesten samme design som de to foregående modellene. De presset underleverandørene til å godta kortere frister, til tross for at telefonen inneholdt en rekke nyvinninger, ifølge Bloomberg. Samsung har avstått fra å kommentere disse påstandene.

– Kappløpet har kommet for å bli. Det handler om å slippe ny funksjonalitet før konkurrentene. Vi kan komme til å se flere «gater» som et resultat av dette kappløpet, sier Brøyn.