FREDRIKSTAD  20120620.
Utrykningspolitiet (UP) holder kontroll på riksvei 116 ved Onsøy onsdag.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
FREDRIKSTAD 20120620. Utrykningspolitiet (UP) holder kontroll på riksvei 116 ved Onsøy onsdag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: Solum, Stian Lysberg

To politipatruljer dro inn hundretusenvis av kroner

UPs fartskontroll ble en kostbar affære for hyttefolket som var på vei hjem søndag kveld.

Utrykningspolitiet gjennomførte søndag kveld en fartskontroll i Stordalen i Etne i Hordaland.

To patruljer skrev ut 76 forenklede forelegg i løpet av drøyt tre timer. Den høyeste hastigheten var 109 kilometer i timen i 80-sonen.

Politiet har ikke finregnet på hvor mange tusen kroner de skrev ut bøter for, men anslår en gjennomsnittspris på 3000 kroner pr. forelegg. Det betyr at de to patruljene dro inn godt over 200.000 kroner.

– Det ble en veldig innbringende kveld. Det var mye trafikk, og kontrollen viser at mange kjører fortere enn tillatt, sier operasjonsleder Rune Plassen i Sør-Vest politidistrikt til TV 2.

– Målet er ikke å loppe folk

Han forteller at distriktet har mange UP-patruljer på veien om dagen. Så sent som lørdag beslagla de fem førerkort på E134 i Haugesund, i tillegg ble det skrevet ut 24 forenklede forelegg. Politiet betegnet resultatet fra lørdagens kontroll som «sjokkerende og bedrøvelig».

Det groveste tilfellet var en 18 år gammel mann som kjørte i 139 i 70-sonen. I tillegg hadde bilen en rekke tekniske mangler, utslitte dekk og flere passasjerer enn tillatt. Den unge mannen risikerer fengselsstraff.

– Målet vårt er ikke å loppe folk for penger – vi ønsker å få ned hastigheten på veiene og dermed øke trafikksikkerheten. Folk som ønsker å spare penger bør være klar over at UP-patruljene er mye på veien for tiden, sier Plassen.

Tre personer mistet førerkortet

Politiet i Tromsø holdt også fartskontroller søndag kveld. Der ble tre førerkort beslaglagt.

Den groveste overtredelsen ble begått av en mannlig sjåfør i 20-årene på Kvaløya. Han ble fotgjenger etter å ha kjørt i 108 kilometer i timen i 60-sonen. En kvinne i 30-årene mistet førerkortet på den samme strekningen etter å ha holdt 92 kilometer i timen.

En 18 år gammel sjåfør fikk førerkortet sitt beslaglagt etter å ha holdt 117 kilometer i timen i 70-sonen ved flyplassen på Langnes.