Kjartan Sekkingstad løslatt på Filippinene

Har blitt holdt som gissel i ett år av Abu Sayyaf-geriljaen. Nå skal han være frigitt etter en stor militæroperasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kjartan Sekkingstad er løslatt etter å ha blitt holdt som gissel av Abu Sayyaf-geriljaen på Filippinene i ett år.

– Filippinske myndigheter har bekrefter at Sekkingstad ikke lenger er i fangenskap hos Abu Sayyaf geriljaen, sier utenriksminister Børge Brende etter å ha vært i kontakt med Filippinenes fredsminister Jesus Dureza.

Brende opplyser at Sekkingstad ikke er overlevert til filippinske myndigheter, men at han nå «befinner seg på et forholdsvis trygt sted».

– Vi følger situasjonen nært og arbeider nå sammen med filippinske myndigheter for å bringe Sekkingstad endelig i sikkerhet, sier Brende.

– Vi vil ikke slippe gleden løs før Sekkingstad er i god behold hos filippinske myndigheter.

Fri etter militæroperasjon

– Han ble løslatt klokken 16 lokal tid, etter intense militæroperasjoner som har satt Abu Sayyaf under press, sier talsmann for den filippinske hæren, Filemon Tan, på telefon til TV 2.

Opplysningene blir bekreftet av landets forsvarssjef, Ricardo Visaya, i en pressemelding sendt til NTB.

Ifølge Tan ble nordmannen frigitt under en militær operasjon mot Abu Sayyaf som har pågått over tid.

– Det har vært en vanskelig operasjon fordi Abu Sayyaf har forflyttet seg hele tiden. I tillegg er det et vanskelig terreng.

Er til helsesjekk

Sekkingstad har blitt fraktet til boligen til guvernøren i Sulu-provinsen. Han skal etter planen flys til hovedstaden Manilla eller til Davao på øya Minadano i morgen. Der skal han møte representanter for den norske ambassaden på Filippinene.

– Så snart det går et fly til Manilla eller Davao, blir han transportert dit. Det er ikke avklart hvor han skal fraktes, sier Tan.

Sekkingstad får nå helsehjelp, men skal være i god form, får NRK opplyst.

– Han gjennomgår en helsesjekk nå i kveld, så vi kan foreløpig ikke si noe mer om det per nå, sier Tan.

– Vi er glade for at Sekkingstad er i live og at han kan reise tilbake til familien, sier talsmannen.

Holdt i ett år

Han ble sammen med to kanadierne kidnappet fra feriestedet Oceanview Resort på øya Samal utenfor Mindanao sør i Filippinene 22. september 2015.

Siden den gang har ekstremistene, som har sverget troskap til terrorgruppen Islamsk stat, publisert en rekke videoer der de truer med å drepe gisler dersom det ikke betales løsepenger.

I april drepte gruppa det canadiske gisselet John Ridsdel etter at en tidligere frist for å utbetale løsepenger gikk ut.

Den filippinske hæren har også drevet klappjakt på islamistene, og har flere ganger forsøkt å frigi gislene. I mars kom meldinger om at syv terrorister fra Abu Sayyaf ble drept i kamper med hæren.

Har forsøkt å forhandle frem løslatelse

Filippinske myndigheter har også forsøkt å forhandle med ekstremistgruppen for å få frigitt Sekkingstad.

Statsminister Erna Solberg (H) har tidligere gjort det klart at Norge av prinsipp aldri betaler løsepenger for norske statsborere som holdes som gisler.