INGEN STREIK: Spekter og arbeidstakerorganisasjonene kom til enighet - dermed holder Vinmonopolet åpent som normalt også på lørdag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
INGEN STREIK: Spekter og arbeidstakerorganisasjonene kom til enighet - dermed holder Vinmonopolet åpent som normalt også på lørdag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Roald, Berit

Enighet i stormekling hos Riksmekleren

Spekter og de fem arbeidstakerorganisasjonene kom til enighet nær fire timer på overtid, og det blir ikke streik i Vinmonopolet, Flytoget og en rekke andre virksomheter fra lørdag morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er fornøyd med at vi gjennom meklingen kom fram til løsning for alle de 13 virksomhetene som var berørt. Med dette unngikk våre medlemmer en streik som kunne ha rammet både virksomhetene og deres kunder og brukere kraftig, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter.

Lønn, arbeidsvilkår og pensjonsspørsmålet var tema for forhandlingene. Fra Riksmekleren deltok fem meklere i forhandlingene.

Til sammen var 13 ulike virksomheter omfattet av meklingen, som engasjerer fem organisasjoner på arbeidstakersiden: LO Stat, Unio, SAN, Lederne og YS Spekter. Motparten var Spekter, arbeidsgiverforeningen for fristilte statlige virksomheter.

Totalt fant partene løsning på 29 overenskomster med de ulike fagforeningene i meklingen.

– Det har vært ulike temaer i forhandlinger og mekling for de ulike bedriftene. Det er gitt et lønnsoppgjør på linje med det resten av Norge kan regne med å få i år. Vi har også fått på plass ulike løsninger knyttet til pensjon i de virksomhetene der dette var et forhandlingstema, sier Bratten.

Også arbeidstakersiden er fornøyd med resultatene og at man unngikk streik i virksomhetene AIM Norway, Drammen Scener, Flytoget, Ruter, Norlandia Care Group (barnehager og pasienthotell), Siva – Selskapet for industrivekst, Studentsamskipnadene i Bergen, Stavanger, Østfold og Oslo og Akershus, SIO Mat og Drikke samt vinmonopolet.

NTB