SAKSØKT: Produsenten av apparatet We-Vibe blir saksøkt for å innhente intime opplysninger fra sine kunder. Foto: We-vibe.com
SAKSØKT: Produsenten av apparatet We-Vibe blir saksøkt for å innhente intime opplysninger fra sine kunder. Foto: We-vibe.com

Kvinne saksøker vibratorprodusent for innsamling av intimopplysninger

Vi har smarttelefon, smart-TV og nå også smart-dildoer. Litt for smart, mener kvinnen som saksøker produsenten av «We-Vibe».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kanadiske selskapet Standard Innovation, som produserer sex-leketøy, blir saksøkt av en amerikansk kvinne.

Årsaken er programvaren i vibratoren We-Vibe, som gjør at produsenten kan innhente opplysninger om hvordan brukerne av apparatet benytter seg av leketøyet.

Vibratoren kan nemlig betjenes med en smarttelefon via en egen app. Problemet er at denne appen henter inn opplysninger om bruken.

Avslørt på hackerkonferanse

Kvinnen som saksøker fant ut av dette på Def Con, der to hackere ifølge The Guardian fortalte om hvilke opplysninger som hentes inn av produsenten. Ikke nok med det, men programvaren var sårbar for hackerangrep, slik at kontrollen over sexleketøyet kan bli overtatt av uvedkommede.

Kvinnen hevder i sitt søksmål at flere amerikanske lover er brutt og at også identifiserende opplysninger er registrert, blant annet e-postadresser.

Hun krever erstatning for tort og svie, samt at alle opplysninger om henne og «flere tusen andre» blir slettet.

Skjerper datasikkerhet

Talsperson Denny Alexander i Standard Innovation sier selskapet har gjort flere grep for å bedre programvarens sikkerhet.

– Appen blir oppdatert denne måneden. Den nye versjonen vil inkludere nye muligheter for å kontrollere hvordan opplysninger blir brukt, sier Alexander ifølge The Guardian.

I en uttalelse på selskapets nettsider påpeker Standard Innovation at We-Vibe kan brukes uten å registrere seg, og at opplysninger hentes inn anonymt for å forbedre produktet.