47 ulver skal skytes:   – Dette er katastrofalt

Rovviltnemnda vil felle tre store ulvefamilier, i tillegg til enkeltindivider.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For første gang blir det lisensjakt på ulv i ulvesonene her i Norge. Roviltnemndene i Hedmark og Akershus vedtok i dag at det til sammen skal felles 24 ulv i sonen, i tillegg til de 23 som allerede er vedtatt skutt andre steder i landet.

Sauebøndene er lettet, mens rovdyrforkjempere varsler at de vil gjøre alt de kan for å stanse jakta.

Skal skyte tre hele familiegrupper

Totalt er det nå vedtatt at 47 ulver må bøte med livet i og utenfor ulvesonene.

– Vedtaket vårt nå er historisk på det viset at det er første gangen at vi har nådd en så høy bestand at det har blitt aktuelt og forsvarlig å drive jakt innenfor ulvesonen, sier Leder Rovviltnemnda Hedmark, Arnfinn Nergård.

Nytt er det også at hele familiegrupper skal skytes, og ikke bare enkeltindivider.

– Vi har valgt å ta ut hele familiegrupper fordi vi har fått en anbefaling fra Sverige hvor de har erfaring med dette. At det blir bedre jakt hvis en tar ut hele revirer i stedet for å si et visst antall som en skal ta ut over et større område, for da blir det mer heseblesende jakt.

Bekymret for artens overlevelse

Men langt fra alle i Rovviltnemnda er enige i vedtaket. Sunniva Holmås Eidsvoll, som er gruppeleder i Oslo SVs bystyregruppe og medlem i Rovviltnemnda region 4, Oslo, Akershus og Østfold, er opprørt.

– Jeg mener at nå åpner vi for en masseslakt av ulv. Vi risikerer at over halvparten av norsk ulv skal skytes, sier Holmås Eidsvoll og legger til:

– Det er en kritisk truet art og jeg er veldig bekymret for artens overlevelse hvis alle de dyra blir tatt ut, som man nå har fattet vedtak om.

Varsler protester

Da det ble jaktet på en hel flokk på ni ulver i 2001, førte det til protestaksjoner i jaktområdet.

Nå er rovdyrforkjemperne provosert igjen.

– Dette er katastrofalt for ulvestammen i Norge. Vi kommer til å kjempe med alle midler, med nebb og klør, sier John Willy Hofsvang som er styremedlem i Rovviltets røst.

Ønsker ulven bort

Bøndene på sin side, som har opplevd at ulvene har forsynt seg kraftig av saueflokkene denne beitesesongen, er lettet.

– Det gir jo en tro på framtiden, det gir en tro på at vi fortsatt skal ha beitenæring. Og hvis vi fortsatt skal ha beitenæring, så må det også til uttak av ulv, sier Berit Grindflek, rovviltkontakt i Hedmark bondelag.

Ståle Støen, som er leder i Hedmark bonde- og småbrukerlag, er opptatt av at det også vil bli bedre for de som driver med jakt. Siden ulvene har tatt mye elg og mange jakthunder det siste året.

– Det blir jo et nytt liv for jegere i Hedmark, og i hvert fall i de områdene dette gjelder, da, sier Støen.

– Hva tenker du om de som mener at dette her kan bety slutten for en norsk ulvestamme?

– Ja, hadde det enda vært så bra!