KAPRET DEN FØRSTE: En ny iPhone 7-kunde viser stolt frem sitt nye kjøp. Bak ham jubler Apple.ansatte i New York. FOTO: REUTERS/Eduardo Munoz
KAPRET DEN FØRSTE: En ny iPhone 7-kunde viser stolt frem sitt nye kjøp. Bak ham jubler Apple.ansatte i New York. FOTO: REUTERS/Eduardo Munoz Foto: Eduardo Munoz

Test av iPhone 7: – En solid oppgradering

Nå kan du endelig slette Apples egne apper, og Facebok Messenger har fått en real konkurrent, mener Tek-tester Finn Jarle Kvalheim.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Til tross for mye hysteri rundt mangelen på mini-jack inngang, er Apples nye telefon stappfull av funksjonalitet.

Ikke bare er den vanntett, men batteriet, skjermen, kameraet og ytelsen har fått gode oppgraderinger.

Kontroversiell endring

Tek.no er blant TV 2 hjelper deg sine faste samarbeidspartnere, og nå har de akkurat fått hendene på en flunkende ny iPhone 7.

Nyheten om at Apple har fjernet mini-jack inngangen på iPhone 7 har nok skapt de sterkeste reaksjonene på telefonen.

Heldigvis trenger man ikke kjøpe nye hodetelefoner, da en overgang fra ladeporten til mini-jack følger med kjøpet

Og denne overgangen fungerer fint i mini-jackens fravær, ifølge Tek sin tester Finn Jarle Kvalheim.

– Lyden i løsningen er vanskelig å skille fra tidligere iPhone-modeller med vanlig kontakt. Volumet kan bli svært høyt, og det er en rimelig nøytral balanse mellom diskant og bass, uten at noen enkeltområder virker spesielt fremhevet.

Men mangelen på inngangen byr likevel på noen irriterende problemer. Blant annet er det ikke lenger mulig å bruke hodetelefoner mens man lader mobilen, med mindre man gjør innkjøp av ladestasjon med lydutgang eller andre overganger.

OVERNATTET: Forventningsfulle kunder som campet utenfor Eplebutikken i Los Angeles ble tilbudt kaffe og kaker av de ansatte. FOTO: AP Photo/Richard Vogel
OVERNATTET: Forventningsfulle kunder som campet utenfor Eplebutikken i Los Angeles ble tilbudt kaffe og kaker av de ansatte. FOTO: AP Photo/Richard Vogel Foto: Richard Vogel

– Det er uansett ikke slik at vi liker å måtte ty til overganger, så dette er en reell ulempe for mange telefonkjøpere, og et ganske stort trekk for iPhone 7, sier Kvalheim.

I tillegg er han skeptisk til den medfølgende overgangens kvalitet.

– Den virker ikke særlig solid og den ene av de to vi fikk til test fungerte heller ikke ordentlig. Heldigvis koster overgangene bare 99 kroner, men det blir fort mye penger om de ikke varer så lenge.

Beste ytelsesresultatene hittil fra en telefon

FORNØYD: Én av de første kundene som fikk tak i den nye iPhone 7 i Eplebutikken på Manhattan i New York fredag, ble møtte med jubel, applaus og dans utenfor. FOTO: Spencer Platt/Getty Images/Scanpix
FORNØYD: Én av de første kundene som fikk tak i den nye iPhone 7 i Eplebutikken på Manhattan i New York fredag, ble møtte med jubel, applaus og dans utenfor. FOTO: Spencer Platt/Getty Images/Scanpix Foto: Spencer Platt

Høyttalerne har fått en solid oppgradering med stereohøyttalere foran. Lyden er høy og fyldig og hjelper særlig til med å forbedre spillopplevelsene, sammen med en ny og bedre skjerm med flott fargegjengivelse.

– Tar vi med at enkelte spill også tar hensyn til 3D Touch-funksjonen i skjermen, altså at den kan måle hvor hardt du trykker, begynner vi faktisk å nærme oss en spillmaskin av rang her, sier en imponert Kvalheim.

Sammen med en mer effektiv prosessorløsning har mobilen fått oppgradert batteriet sitt, noe som kan gi minstevarianten et par timers ekstra brukstid. Dette kommer dog an på hvor tungt mobilen brukes, og Tek presiserer at de ikke har hatt mobilen lenge nok for å teste batteriet skikkelig.

Bedre kamera og ny hjemknapp

Det nye kameraet takler mørket bedre enn iPhone 6S og tar lysere bilder uten at støyen øker. I tillegg er egenskapene i godt belyste situasjoner strålene. Samsungs Galaxy S7 og S7 Edge har hittil hatt det beste mobilkameraet på markedet, men får nå konkurranse av iPhone 7.

– Vi er tilbøyelige til å konkludere med at det er dødt løp mellom de to, kommenterer Kvalheim.

Hjemknappen har også fått en stor forandring. Alle iPhone-telefoner har hittil hatt en fysisk klikkbar hjemknapp – nå er den statisk. Det betyr at man ikke lenger kan fysisk trykke den ned, men får heller tilbakemelding fra en vibrasjonsmotor når man trykker på den.

Til tross for at Kvalheim var skeptisk, ble opplevelsen av den nye knappen meget god.

– Så fort jeg sluttet å være like forsiktig i behandlingen av knappen som av iPhone-skjermen gikk det veldig greit å dobbeltrykke på knappen.

Utfordrer Facebook Messenger

Nye iMessage-funksjoner gir chatting en ny dimensjon. Nyttig eller ei gjør nye elementer som: GIF-animasjoner, effekter og muligheten til å tegne det morsommere å sende meldinger.

Men appen åpner også opp for mer nyttige funksjoner.

– Leserbekreftelser kan nå skrus av for enkelkontakter. Så om du ønsker å være inkognito for enkelte av kontaktene dine kan du nå tilpasse dette selv, sier Kvalheim.

Og for de som har irritert som over Apples egne apper som «Aksjer», «iBooks» og «Wallet», kan de nå endelig slettes fra mobilen og frigjøre plass til andre ting.

Dyr, men god

Alt i alt er iPhone 7 en stor oppgradering fra iPhone 6S. I tillegg til vanntoleranse, god skjerm, godt kamera og god ytelse har inngangsmodellene nå 32 GB lagringsplass, noe som er en stor forbedring.

– Til tross for at dette er en dyr telefon, med startpris på rundt 7400 kroner, er det også en meget god toppmodell Apple har levert, konkluderer Kvalheim som gir telefonen karakter 9/10.

Hele Tek.no sin test kan du lese her.