ANGRER: Cecilie Landsverk forteller at hun ble utsatt for gjengvoldtekt som 15-åring og ikke anmeldte saken i frykt for ikke å bli trodd. Foto: TV 2
ANGRER: Cecilie Landsverk forteller at hun ble utsatt for gjengvoldtekt som 15-åring og ikke anmeldte saken i frykt for ikke å bli trodd. Foto: TV 2

Cecilie ble gjengvoldtatt som 15-åring – turte ikke å anmelde

75 prosent av voldtektsanmeldelser blir henlagt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet fikk 1367 voldtektsanmeldelser i fjor. Men bare 25 prosent endte i tiltale. Og av sakene som ender i lagmannsretten, blir 1 av 3 frikjent.

Turte ikke å anmelde

Cecilie Landsverk (26) har hatt det vanskelig de siste årene. For da hun var bare 15 år, skal hun ha blitt utsatt for en gjengvoldtekt.

– Jeg var ute og gikk tur med hunden min da det stoppet en bil ved siden av meg med fire menn. Jeg trodde først at de bare skulle spørre om veien. Men så tok han ene frem noe som lignet på en pistol og ba meg sette meg inn i bilen. Jeg gjorde som han sa. Og så kjørte vi tre-fire minutter oppover en grusvei før de dro meg ut av bilen. Tre av mennene voldtok meg før jeg kom meg unna, forteller hun til TV 2.

Cecilie anmeldte aldri voldtekten i frykt for å ikke bli trodd.

– Jeg angrer på det den dag i dag. Kunne jeg tatt et valg om igjen her i livet, ville det vært å anmeldt den saken fort. Selv om det sikkert hadde vært tøft der og da, så ville det kanskje vært noen som var dømt for det i dag. Og som ikke kunne gjort det samme mot noen andre, sier hun.

– Oppsøk voldtektsmottak

Frp-leder Siv Jensen var denne uken på besøk hos Oslo-politiet og ved voldtektsmottaket for å få et innblikk i hvordan de jobber med voldtektssaker. Hun skjønner at mange har en frykt for å anmelde voldtekt.

– Det er jo den frustrasjonen som jeg tror veldig mange som har opplevd et overgrep har, at man er redd for at man ved en anmeldelse ikke klarer å få en dom, sier hun.

Men sannsynligheten for å få en dom øker hvis man oppsøker et voldtektsmottak og får sikret spor.

– Vi jenter har kanskje trodd at det er sædbevis som er det viktigste, men det har vært serieovergripere hvor man har funnet DNA-bevis bare av at noen har tatt deg rundt halsen.

Nå oppfordrer Frp-lederen voldtektsofre til å gå til politi og voldtektsmottak så raskt som mulig.

– Det øker sjansen for en dom hvis man får sikret spor tidlig. Jo lenger det går, jo verre er det å sikre spor og å kunne bevise et overgrep, sier Jensen.