I morgen kan over halvparten av landets Vinmonopol være stengt

Dersom meklingen utover kvelden ikke fører frem, kan det blir polstreik fra og med i morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lisa Kristiansen Frustøl fra Vennesla er en av dem som tok en ekstra tur innom polet.

– Hvis polstreiken skulle komme, så er jeg forberedt, sier hun til TV 2.

Butikksjef Henning Holst ved Vinmonopolet sier salget har gått opp rundt 50 prosent de siste to dagene.

– Ja spesielt torsdag og fredag merket vi at folk handler ekstra. Vi går ikke tom i løpet av dagen, men hvis vi skal holde åpent med begrenset åpningstid, kan vi risikere å gå tom, sier Holst.

Kommunikasjonssjef Halvor Bing Lorentzen ved Vinmonopolet, mener det vil være stengte butikker allerede lørdag dersom det blir streik.

– Nå er det mellom 1200 og 1300 ansatte som vil bli tatt ut i streik. Det er klart at det vil bli en del stengte butikker. Lørdag vil rundt halvparten av butikkene være stengt, sier han.

De ansatte krever å få forhandlingsrett, og dermed også streikerett, ved en fremtidig endring av dagens pensjonsordning

– FKV/HK krever en setning i overenskomsten som gir oss forhandlingsrett/medbestemmelse, over en ny pensjonsordning den dagen norske politikere går inn og raserer loven som gir oss den gode avtalen vi har i dag, skriver Funksjonærklubben på sine nettsider.

Kommunikasjonsdirektør Lorentzen råder landets polkunder til å følge med på vinmonopolet.no og selskapets Facebook-side for oppdatert info fra lørdag morgen.

Virksomhetene det skal mekles for, er Flytoget AS, Ruter AS, Norlandia Care Group AS (barnehager og pasienthotell), Studentsamskipnadene i Østfold, Oslo og Akershus, Bergen og Stavanger, SIO Mat og Drikke, Vinmonopolet AS, Siva -Selskapet for industrivekst SF, Sporveien AS, AIM Norway SF og Drammen Scener AS.

2041 ansatte som er organisert i LO Stat tas ut i streik fra lørdag 17. september om partene ikke blir enige.

– Vi skal i mekling på store, vanskelige spørsmål. Streikefaren er derfor overhengende, sa Eivind Gran, nestleder i LO Stat og forhandlingsleder, tidligere denne uken.