Fem års fengsel for pasientovergrep

En tidligere fastlege er dømt til fem års fengsel for å ha forgrepet seg på pasienter i Trondheim. Han anket saken på stedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Tiltalte har bevisst og grovt utnyttet sin stilling, sa tingrettsdommer Magnhild Børsting Røe da hun leste opp dommen i Sør-Trøndelag tingrett fredag formiddag, skriver Adresseavisen.

Trondheimslegen ble i tillegg til fengselsstraffen dømt til å betale totalt 680.000 kroner i oppreisningserstatning til de fornærmede kvinnene.

Mannen sto tiltalt for å ha misbrukt sin stilling for å skaffe seg seksuell omgang med fem pasienter da han jobbet som lege ved et legesenter i Trondheim i perioden 2004-2006.

Påtalemyndigheten mener at alle de fem kvinnene ble utsatt for «helt eller delvis ubegrunnede undersøkelser».

Han ble også dømt for å ha utsatt en tidligere samboer for fysisk og psykisk mishandling i perioden 2012-2014.

Legen nekter straffskyld og anket dommen på stedet.

– Han anker fordi han mener seg uskyldig. Hans sier hans grundighet har blitt mistolket, og at han ikke har hatt noen seksuelle motiver, sier legens forsvarer Thomas Helgesen.

– Helsetilsynet og helsepersonellnemnda har behandlet saken, og de har ikke funnet noe seksuelt motiv. Strafferetten har enda strengere beviskrav, sier advokaten.

Sakkyndige gynekologer uttalte at antall behandlinger og gjennomføringen av dem synes å ha et seksualisert innhold. Men den tiltalte legen reagerer på at de sakkyndige er spesialister.

– Han reagerer også på at de sakkyndige er gynekologer, og ikke allmenleger. Dette er et brudd på likemannprinsippet – en sykepleier skal vurderes av en sykepleier, ikke av spesialister. Det er et innarbeidet prinsipp i helsevesenet, sier Helgesen.

(TV 2/NTB)