En maskert politimann under pågripelsene av tre terrormistenkte i Tyskland onsdag. De tre knyttes til IS. FOTO: Michael Probst / AP / NTB scanpix
En maskert politimann under pågripelsene av tre terrormistenkte i Tyskland onsdag. De tre knyttes til IS. FOTO: Michael Probst / AP / NTB scanpix Foto: Michael Probst

Amerikanere i Norge advares mot terrorangrep

Ifølge USAs ambassade planlegges det terroraksjoner flere steder i verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den amerikanske ambassaden i Oslo sendte fredag ut en melding til amerikanske statsborgere der det heter at «aktuell informasjon» tyder på at terrorgrupper planlegger aksjoner flere steder i verden.

I «CAUTION/WARNING»-meldingen fra amerikansk UD vises det til at ekstremister har gjennomført terroraksjoner i Frankrike, Belgia, Tyskland og Tyrkia:

– Troverdig informasjon tyder på at terrorgrupper som ISIL/Da'esh og al-Qaida fortsetter å planlegge terrorangrep i Europa, mens fremmedkrigere vender hjem fra Syria og Irak. Andre individer kan være radikaliserte eller inspirerte av IS-propaganda.

I meldingen heter det videre at europeiske myndigheter advarer om angrep mot større arrangementer, turistmål, restauranter, kjøpesentre, religiøse bygninger og transportsektoren.

– Alle europeiske land er fortsatt sårbare for angrep fra transnasjonale terrororganisasjoner, og amerikanske borgere anbefales å være årvåkne når de oppholder seg på offentlige steder, skriver det amerikanske utenriksdepartementet i nyhetsbrevet.

Fire pågrepet i Tyrkia

Advarselen kommer samme dag som tyrkisk politi pågrep fire personer som er siktet for å ha planlagt angrep mot tyske og britiske utenriksstasjoner i landet, ifølge tyrkiske medier.

Ifølge det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu kan de fire pågrepne ikke knyttes til noen terrorgrupper.

Britiske myndigheter kunngjorde allerede torsdag at landets ambassade i Ankara ville holde stengt fredag av sikkerhetsmessige årsaker.

Den britiske ambassaden har, i likhet med de fleste andre lands utenriksstasjoner i landet, vært stengt siden mandag i forbindelse med id-al-adha-høytiden. Men britenes ambassade skulle egentlig ha åpnet igjen fredag når høytiden er over.

Også den tyske ambassaden skriver på sin nettside at den holder stengt hele uken, med henvisning til id-al-adha.

30-40 IS-terrorister på rømmen

Kilder i europeiske sikkerhetstjenester anslo i forrige uke at mellom 30 og 40 mistenkte IS-terrorister er på rømmen, trolig i Europa. De ettersøkte mistenkes for å ha bidratt til terroraksjonen i Paris 13. november.

Onsdag pågrep tysk politi og antiterrorstyrker tre terrormistenkte på asylmottak nord i Tyskland. De tre som mistenkes for å tilhøre terrorgruppen IS, knyttes til gjerningsmennene bak terroraksjonene i Paris i november.

– Dette kan ha vært en sovende IS-terrorcelle som ventet på ordre om å slå til, sa Tysklands innenriksminister Thomas de Maizière. (TV 2/NTB)