DNB-sjefen sitter trygt etter Panama Papers-rapport

DNB brøt sine egne retningslinjer i forbindelse med oppretting av selskaper i skatteparadis, men konsernsjef Rune Bjerkes stilling har ikke vært et tema for bankens styre.

HAR STYRETS TILLIT: DNB-sjef Rune Bjerke. Foto: Morten Holm /  SCANPIX
HAR STYRETS TILLIT: DNB-sjef Rune Bjerke. Foto: Morten Holm / SCANPIX Foto: Holm, Morten

Ifølge en rapport fra advokatfirmaet Hjort ble retningslinjene brutt på to punkter, opplyser DNB i en pressemelding fredag.

De peker på at etableringen av tjenestetilbudet ikke ble godkjent etter instruks for nye produkter. I tillegg mener advokatfirmaet at etikkretningslinjene ikke ble fulgt ved at det ansvarlige forretningsområdet ikke stoppet tjenestetilbudet i påvente av en nærmere omdømmevurdering.

– Godt grunnlag

– Styret har vært opptatt av å få best mulig innsikt i hva som har skjedd. Hjort har gjort en grundig jobb og har kommet med sine selvstendige vurderinger av det de har avdekket. Deres gjennomgang i styret har gitt oss en fullstendig oversikt over saken og er et godt grunnlag for læring, sier Anne Carine Tanum, styreleder i DNB, i pressemeldingen.

Næringsminister Monica Mæland (H) ble orientert om rapporten i et møte med DNBs styreleder Anne Carine Tanum og konsernsjef Rune Bjerke torsdag kveld.

Flere har krevd Bjerkes avgang i forbindelse med avsløringene i de såkalte Panama Papers. Professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen sier til VG fredag at Bjerke bør gå.

– Bjerke har bygd opp en kultur og et system som gjorde at han ikke fikk vite om de tvilsomme produktene deres kontor i Luxembourg formidlet. Da bør Bjerke innse at han har bygget en ledelseskultur som har feilet og bør gå, sier Aarebrot til avisen.

Ikke tema i styret

Bjerkes stilling har imidlertid ikke vært et tema i bankens styre, sier styreleder Anne Carine Tanum til NTB. Ifølge rapporten har bankens tjenester knyttet til skatteparadis ikke blitt løftet opp på konsernsjef- eller styrenivå.

Undersøkelsesteamet i Hjort er ledet av advokat Kristin Veierød, og arbeidet har tatt fire måneder. Hjort fikk teknisk bistand til å kopiere DNBs dataservere i Norge og Luxembourg og har gjennomgått et svært omfattende dokumentmateriale. I tillegg har Hjort intervjuet over 30 nåværende og tidligere ansatte i DNB. (©NTB)