HAR STYRETS TILLIT: DNB-sjef Rune Bjerke. Foto: Morten Holm /  SCANPIX
HAR STYRETS TILLIT: DNB-sjef Rune Bjerke. Foto: Morten Holm / SCANPIX Foto: Holm, Morten

DNB-sjefen sitter trygt etter Panama Papers-rapport

DNB brøt sine egne retningslinjer i forbindelse med oppretting av selskaper i skatteparadis, men konsernsjef Rune Bjerkes stilling har ikke vært et tema for bankens styre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge en rapport fra advokatfirmaet Hjort ble retningslinjene brutt på to punkter, opplyser DNB i en pressemelding fredag.

De peker på at etableringen av tjenestetilbudet ikke ble godkjent etter instruks for nye produkter. I tillegg mener advokatfirmaet at etikkretningslinjene ikke ble fulgt ved at det ansvarlige forretningsområdet ikke stoppet tjenestetilbudet i påvente av en nærmere omdømmevurdering.

– Godt grunnlag

– Styret har vært opptatt av å få best mulig innsikt i hva som har skjedd. Hjort har gjort en grundig jobb og har kommet med sine selvstendige vurderinger av det de har avdekket. Deres gjennomgang i styret har gitt oss en fullstendig oversikt over saken og er et godt grunnlag for læring, sier Anne Carine Tanum, styreleder i DNB, i pressemeldingen.

Næringsminister Monica Mæland (H) ble orientert om rapporten i et møte med DNBs styreleder Anne Carine Tanum og konsernsjef Rune Bjerke torsdag kveld.

Flere har krevd Bjerkes avgang i forbindelse med avsløringene i de såkalte Panama Papers. Professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen sier til VG fredag at Bjerke bør gå.

– Bjerke har bygd opp en kultur og et system som gjorde at han ikke fikk vite om de tvilsomme produktene deres kontor i Luxembourg formidlet. Da bør Bjerke innse at han har bygget en ledelseskultur som har feilet og bør gå, sier Aarebrot til avisen.

Ikke tema i styret

Bjerkes stilling har imidlertid ikke vært et tema i bankens styre, sier styreleder Anne Carine Tanum til NTB. Ifølge rapporten har bankens tjenester knyttet til skatteparadis ikke blitt løftet opp på konsernsjef- eller styrenivå.

Undersøkelsesteamet i Hjort er ledet av advokat Kristin Veierød, og arbeidet har tatt fire måneder. Hjort fikk teknisk bistand til å kopiere DNBs dataservere i Norge og Luxembourg og har gjennomgått et svært omfattende dokumentmateriale. I tillegg har Hjort intervjuet over 30 nåværende og tidligere ansatte i DNB. (©NTB)