DELER: Mange foreldre deler ukritisk bilder av barna sine med omverdenen. For noen barn blir det ubehagelig å se bildene når de vokser opp.  FOTO (Illustrasjon): Jan Haas / NTB scanpix 
DELER: Mange foreldre deler ukritisk bilder av barna sine med omverdenen. For noen barn blir det ubehagelig å se bildene når de vokser opp.  FOTO (Illustrasjon): Jan Haas / NTB scanpix  Foto: Jan Haas

Jente saksøker foreldrene for pinlige Facebook-bilder

18-åringen mener det var galt av foreldrene å poste barnebilder av henne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En 18 år gammel jente fra Østerrike har saksøkt foreldrene sine for å ha lagt ut bilder av henne som barn på Facebook, det melder nettavisen The Local.

Jenta mener foreldrene siden 2009 kontinuerlig har lagt ut pinlige og private bilder fra hennes barndom i sosiale medier.

Ifølge jentas advokat, Michael Rami, har foreldrene hittil postet 500 bilder av henne på Facebook. Det skal blant annet være snakk om bilder hvor hun blir skiftet bleie på, og sitter på potte.

– De kjente ingen skam eller grenser, og brydde seg ikke om det var et bilde av meg som satt på do eller lå naken i senga – alle deler av livet mitt ble tatt bilder av og så publisert, sier 18-åringen.

Nekter å slette bildene

Ifølge avisa har foreldrene nektet å slette bildene, og det er derfor jenta nå har gått så langt som å saksøke dem.

– Jeg er lei av å ikke bli tatt alvorlig av foreldrene mine.

Dette er den første saken av sitt slag i Østerrike, men advokaten tror jenta kan vinne frem. Saken kommer opp for retten i november.

Kan fengsles for deling

Mange foreldre legger ukritisk ut bilder av barna sine på sosiale medier. Nylig fortalte mammablogger Mariann Johansen til TV 2 at hun angrer på bildene hun la ut av barna sine for noen år siden.

– Jeg angret på at jeg hadde delt så mye, og at det ble så personlig og nærgående. Jeg måtte få litt avstand fra det, før jeg så hvor nærgående og personlig det faktisk var, sa Johansen.

Frankrike er et av landene som de siste årene har strammet inn lovgivningen på dette området. Enhver som publiserer og deler bilder av en annen person uten deres samtykke, kan få fengselsstraff i ett år og høye bøter. Loven gjelder også for foreldre som poster bilder av barna sine.

– Tenk på hva bildet er om ti år

Les dette før du deler bilder av barna:

  • Hva skal bildet fortelle?
  • Forteller bildet noe vi ønsker andre skal vite eller andre trenger å vite?
  • Er dette et hyggelig bilde som vedkommende vil like å se om 10 år?
  • Ville jeg ha lagt ut bilde av en voksen i samme situasjon?

    KILDE: Datatilsynet og Barneombudet

Det har foreløpig ikke tatt saker som dette til retten i Norge.

Norsk straffelov sier imidlertid at de som offentlig utleverer personlige opplysninger om barn, kan bli straffet for krenkelse av privatlivets fred. De kan risikere fengsel i inntil ett år eller bøter.

– Vi blir ikke overrasket dersom denne typer saker havner i retten i framtiden, uttalte Rannveig Bakke Tvedten, rådgiver i Datatilsynet, til NRK tidligere i år.

Datatilsynet har, i samarbeid med Barneombudet, også utformet en sjekkliste til foreldre som deler bilder av barna sine. Blant spørsmålene man skal vurdere, er om bildet er like hyggelig for barna å se om ti år.