– Dette handler ikke om meg, men om oss og hva slags samfunn vi vil ha, sa Edward Snowden på videolink fra Moskva, under onsdagens lansering av kampanjen for å få president Obama til å benåde Snowden. FOTO: Brendan McDermid / Reuters / NTB scanpix
– Dette handler ikke om meg, men om oss og hva slags samfunn vi vil ha, sa Edward Snowden på videolink fra Moskva, under onsdagens lansering av kampanjen for å få president Obama til å benåde Snowden. FOTO: Brendan McDermid / Reuters / NTB scanpix Foto: BRENDAN MCDERMID

– Snowden er ikke en patriot. Han er ikke en varsler. Han er en kriminell

Amerikansk rapport fordømmer mannen som er invitert til Norge i november.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Edward Snowden, som er invitert til Norge i november, fordømmes på det sterkeste i en ny rapport fra Etterretningskomiteen i Representantenes hus i USA.

I rapporten hevdes det at flesteparten av dokumentene han har stjålet var forsvarshemmeligheter.

Snowden håper å bli benådet av president Barack Obama før han går av som president, men medlemmene i etterretningskomiteen har sendt et felles brev til presidenten der de ber ham om ikke å benåde Snowden.

I brevet sier de at de støtter presidentens tidligere uttalelse om at Snowden ikke er en patriot:

– Snowden er ikke en patriot. Han er ikke en varsler. Han er en kriminell, heter det i brevet.

Tysk spionsjef: – Snowden er en forræder

Tidligere i år mer enn antydet sjefene for de tyske hemmelige tjenestene at Snowden er et verktøy for Russland: De omfattende lekkasjene tjente russiske interesser, samtidig som vestlig etterretning ble hardt rammet av avsløringene.

– Det er bemerkelsesverdig at lekkasjene ikke inneholdt noe om land som Kina og Russland, sa BfV-sjefen Hans-Georg Maaßen i et intervju med nyhetsmagasinet Focus.

– Snowden er en forræder, sa BND-sjef Gerhard Schindler til Bild.

Den amerikanske rapporten som ble offentliggjort torsdag, er et offentlig sammendrag av en to år lang undersøkelse av hvordan den tidligere ansatte i National Security Agency (NSA) klarte å fjerne 1,5 millioner hemmelige dokumenter, hva dokumentene inneholdt og hvilken skade dette gjorde.

Dokumentene, som han delte med medier verden over, avdekket USAs overvåking av internasjonal tele- og datatrafikk. Men den omstridte overvåkingen som han avslørte, forhindret også terror i Europa 26 ganger i 2013, ifølge Nederlands kontrollorgan for de hemmelige tjenestene.

I rapporten heter det at historien som presenteres av Snowden og hans støttespillere, er full av feil, overdrivelser og utelatelser. Det pekes også på at en russisk toppolitiker i sommer vedgikk at Snowden har delt etterretningsopplysninger med russerne:

– Snowden insisterer på at han ikke har delt samtlige 1,5 millioner dokumenter med noen, men i juni 2016 erkjente nestlederen i det russiske føderasjonsrådets forsvars- og sikkerhetskomité offentlig at «Snowden delte etterretning» med myndighetene, heter det i rapporten.

Drømmer om å reise hjem

– Var ikke en varsler

Snowden hevder han har gjort offentligheten en stor tjeneste ved å lekke tusenvis av hemmelige dokumenter til journalister i 2013. Varslere er «demokratiets siste skanse», sa han onsdag i en videosamtale fra Moskva, der han bor i asyl, til pressefolk i New York.

Etterretningskomiteen har ettergått den selverklærte varslerens påstander om at han forsøkte å si fra internt om det han oppfattet som ulovlig overvåking, men ikke funnet bevis på at han faktisk tok dette ad tjenestevei og dermed kunne påberope seg varslerstatus etter loven fra 1998.

Det eneste de fant ut, var at han ved en anledning var i kontakt med en NSA-advokat om lovligheten av såkalte «executive orders» (presidentordre). Hans kontakt med CIA begrenset seg ifølge rapporten til at han var uenig med sjefene i hvordan opplæringen av IT-spesialister foregikk. To uker før Snowden lastet ned de hemmelige dokumentene, fikk han en reprimande fordi han ikke fulgte reglene, heter det i rapporten.

Komitéleder Devin Nunes sier Snowden forrådte sine kolleger og sitt land, og at han ser frem til at 33-åringen kommer tilbake til USA der han vil bli stilt til ansvar for de skadelige handlingene sine.

Edward Snowden rømte til Moskva via Hongkong etter avsløringen av dokumentene, og har oppholdt seg i Russland siden juni 2013. Han fikk innvilget tre års oppholdstillatelse i august 2014. USA har siktet ham for spionasje og krever ham utlevert.

Oliver Stone før premieren på «Snowden». FOTO: Stella Pictures      
Oliver Stone før premieren på «Snowden». FOTO: Stella Pictures       Foto: RAM/FAMEFLYNET PICTURES

«Snowden»-regissør til Norge

Rapporten ble offentliggjort få dager etter premieren på Oliver Stones film om Edward Snowden. Torsdag meldte Dagsavisen at den kontroversielle filmregissøren kommer personlig til Norge 29. september for å lansere Snowden-filmen.

I år tildelte Norsk PEN Ossietzky-prisen for 2016 til Snowden, og vil at han skal komme til Norge under prisutdelingen i november. For å unngå å bli pågrepet og utlevert til USA ønsket Snowden derfor å få fastslått rettslig på forhånd at Norge ikke kan utlevere ham. Datateknikeren som er siktet for spionasje i USA, saksøkte Norge. I sommer avviste Oslo tingrett søksmålet.

– Regjeringen satser på en avvisning av dette som sak. Vi prøver dette helt til Høyesterett. Hvis vi vinner frem og får en fastsettelsessak om Utleveringsloven, tas den også i alle rettsinstanser, sier William Nygaard i ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN til Dagsavisen.

Dagbladet skriver på lederplass fredag at Snowden er den viktigste varsleren i moderne historie, og oppfordrer Erna Solbergs regjering til å la ham komme til Norge:

– Når stormaktene USA og Kina løfter pekefingeren, hopper regjeringen. Friere er vi ikke. Likevel står kravet fast: Edward Snowden må være velkommen til Norge for å motta sine priser, og for å bo og virke her, mener avisen. (TV 2/NTB)