i 2015 fulgte Oslo-politiet opp nærmere 100 som sto i fare for å radikaliseres:

– Noen ganger må vi banke ordentlig hardt på noen dører

Den første gangen politimannen Hans Magnus møtte ham, endte det i basketak. Den unge mannen i 20-årene var på vei til å bli radikalisert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ingen selvfølge at politimannen Hans Magnus og den unge mannen har et godt forhold til hverandre. Tvert imot – da de møttes første gang, endte det med basketak og arrestasjon.

– Jeg var ute på et klassisk ordensoppdrag, ute på patrulje, hvor det er en voldshandling hvor vi er nødt til å pågripe denne unge mannen. Hvor det kommer en del ytringer og ord som blir ropt i heten, som vi tolker som islamistiske. Altså voldsforherligende og islamistiske uttrykk, sier politibetjent Hans Magnus Gjerlaug ved forebyggende avdeling i Oslo politidistrikt til TV 2.

Mannen i 20-årene forteller hvordan han reagerte på pågripelsen:

– Det var jo hjemme hos meg, jeg skulle bli pågrepet. Og så var det et basketak og jeg følte at jeg var urettferdig behandlet, så jeg ytret mine meninger om at dem skulle få sin straff. Jeg sa at dem skulle få brenne for det dem hadde gjort og at det vil komme en tid for dem.

Mannen i 20-årene forteller at han var sint, frustrert og følte seg urettferdig behandlet:

– Mitt hat for politiet ble enda større. Det var noe jeg følte brant inni meg, en god stund.

Onsdag presenterte Politiets sikkerhetstjeneste (PST) en unik undersøkelse som viser bakgrunnen til ekstreme islamister i Norge. Miljøet er preget av unge menn med muslimsk bakgrunn, lav utdannelse, mye kriminalitet og løs tilknytning til arbeidslivet.

PST mener det finnes et stort rekrutteringspotensiale for økt radikalisering. Mannen i 20-årene passer profilen som sikkerhetstjenesten tegner av unge som står i fare for å radikaliseres.

Nærmere 100 fulgt opp ifjor

Hans Magnus Gjerlaug i Oslo-politiet jobber med å forebygge radikalisering. Da ting hadde roet seg, fikk han til et hjemmebesøk – og så begynte dialogen.

– Noen ganger må vi banke ordentlig hardt på noen dører. Og da er den jobben med å bygge opp tillit veldig viktig. Ofte er vi en del av et slags fiendebilde, eller del av en konspirasjonsteori eller noe. Hvor vi rett og slett må forklare hva vårt samfunnsmandat er, sier Gjerlaug.

Ifjor fulgte Oslo politidistrikt opp nærmere 100 personer hvor det var en reell fare for radikalisering. I mange av sakene ble løsningen et tett samarbeid med kommunen og offentlige etater. For der hvor mange snakker om exit-programmer for de som er radikalisert, snakker Oslo om enter.

– Vi er veldig opptatt av å ta de unge menneskene inn i noe. Vi tenker at de holdningene de har er det ikke politiets jobb å jobbe med. Men vi vil at de skal tilbake til samfunnet, inn i samfunnet. Om det er inn i utdanning, inn i jobb eller om det er å få en hverdag med litt lavere skuldre hvor de ikke trenger å være redde for tidligere miljøer eller trusler. Så vi er mye mer opptatt av dette med «enter» enn exitprogrammer, sier politibetjenten.

Ser lysere på framtiden

Den unge mannen, som er anonymisert av hensyn til egen sikkerhet, sier i dag at han ikke skjønner hva han holdt på med.

– Jeg kan ikke forstå helt hva jeg drev med på den tiden. Det er jo veldig lett å velge feil når man er ung, å lete etter seg selv. Og så er det lett å tro at man har funnet det riktige, men så er det faktisk ikke riktig.

– Hvordan ser du på fremtiden?

– Jeg ser den mye lysere nå. Mye lysere nå. Jeg ser på det sånn at jeg skal få en grei jobb og leve som alle andre, selv om jeg har religionen min.

– Hva var det som gjorde at du ble veldig opptatt av religion?

– Det var vel det at jeg prøvde å lete etter meg selv. Selv om jeg alltid har trodd på gud, så var det bare det at jeg følte at jeg fant meg selv der.

– Var det noen som påvirket deg utenfra?

– Nei, det var det faktisk ikke. Jeg følte at jeg ble guidet.

– Hvordan da?

– At gud førte meg til lyset, fra mørket. Og så begynte jeg å gå feil.

– Hva er årsaken til at du tenker annerledes i dag?

– Det er vel det at jeg har fått mer kunnskap om religionen. De som er veldig ferske innenfor religion ser på det som en aggressiv og voldelig tro. Men det er egentlig det helt motsatte. Det er lett å følge etter de som er mer voldelige, de fleste føler at de har mer kunnskap. Men det er ikke slik.