HJERTEFORMET: Flere liker å forme navlestrengen som et hjerte. Til venstre er navlestrenget tørket og preservert. FOTO: Sacred Lotus Doula Service/Natalie Hoflin@Instagram
HJERTEFORMET: Flere liker å forme navlestrengen som et hjerte. Til venstre er navlestrenget tørket og preservert. FOTO: Sacred Lotus Doula Service/Natalie Hoflin@Instagram

Føde-trend: Nybakte foreldre lager kunst av navlestrengen

Jordmor spår at trenden også kommer til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alle barn fødes med en navlestreng, som knytter morkaka og babyen sammen i magen.

Mens man vanligvis får strengen klippet av og kastet på sykehuset, vokser det nå fram en trend med å ta vare på navlestrengen, det skriver canadiske Huffington Post.

Søker man på hastaggen #umbilicalcord (navlestreng på engelsk) eller #umbilical på Instagram, deler en rekke nybakte foreldre bilder av sine nyfødtes navlestrenger.

Noen er ferske, mens andre er tørket og formet som et ord, et hjerte eller til og med rammet inn.

Det er også eksempler på at folk lager smykker av strengen.

– Ikke vanlig i Norge

For norske mødre er det trolig ikke så vanlig å spare på navlestrengen – enda.

– Nei, det har jeg ikke hørt om. Men det kommer vel hit til landet også, som så mange av disse trendene, sier leder av Jordmorforeningen, Kirsten Jørgensen, til TV 2.

Hun forteller det har blitt vanligere blant norske fødende å ville ha med seg morkaka, enten for å grave ned i hagen eller for å spise.

Realitystjernen Kourtney Kardashian har tidligere uttalt at hun har spist sin egen morkake i pilleform ettersom det visstnok skal ha helsemessige fordeler.

Får med seg navlestrengen om de vil

Morkaka er næringsrik og inneholder mye jern. Mange velger å spise organet nettopp på grunn av dette, ettersom man mister mye blod under fødsel.

Dersom norske kvinner skulle få lyst til å ta med seg enten navlestrengen eller morkaka, synes Jørgensen de skal få lov til det.

– Min egen erfaring fra praksis er at vi lar dem få det. Det er jo deres eie, sier hun lattermildt.

– Så vidt jeg vet er det ingen begrensning på slike ting.