Penn eller PC? Dette gjør deg smartere

Forskerne ved NTNU testet studentene sine. Og vet nå helt klart hva som gir best langtidshukommelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På laben til Psykologisk institutt ved universitetet i Trondheim har mange studenter sittet med «hetta». Et par hundre elektroder på hodet har registrert studentenes hjerneaktivitet. Mens de skrev for hånd, og mens de noterte på PC.

Hva er smartest?

– Undersøkelsene viste klart at de som noterer for hånd husker absolutt best etter 14 dager, forklarer psykologene Audrey van der Meer og Ruud van der Weel.

Forskerekteparet fra Nederland visste om amerikanske undersøkelser, som har tatt for seg folks evne til å huske når de har skrevet for hånd og skrevet på et tastatur.

– Vi ønsket å ta det lenger og bevise hva det er som skjer, forteller forskerne, som lenge har holdt til i Trondheim.

Resultatene er interessante for studenter og skoleelever, men også andre som har behov for å notere og deretter helst huske.

Elektrisk aktivitet i hjernen

Sammen med studentene på Psykologisk institutt ved NTNU gjennomførte de sin undersøkelse.

– Det som skjer når man skriver for hånd er at store deler av hjernen taes i bruk, man aktiverer rett og slett større deler av hjernen gjennom håndbevegelsen, på den måten blir hjernen mer mottagelig for læring, sier forskerekteparet.

– Ved å skrive på et tastatur brukes bare frontaldelen av hjernen, mens ved å skrive med hånd lages, og lagres, det et tydeligere «avtrykk» i hjernen. Når man skriver så lager man på en måte små tegninger. Den mer mekaniske måten med fingre som trykker på et tastatur gjør ikke så stort inntrykk på hjernen.

Den elektriske hjerneaktiviteten ble lest av, og vist, på en skjerm mens studentene skrev. Med både penn og på et tastatur.

– Vi selv ble overrasket over den tydelige forskjellen, forteller Ruud, som legger til at med dette er de amerikanske funnene bekreftet rent vitenskapelig, inne i hjernen.

Vern om håndskriften

De norsk-nederlandske professorene er ikke i tvil.

– Det er så viktig å la skolebarn lære å skrive for hånd, og ikke ved hjelp av et tastatur, påpeker Audrey, som har hørt om skoler i en del land som tenker å gå helt og holdent over til digital skriving.

– Vi må verne om håndskriften, og ikke hoppe over det stadiet som evolusjonen har skapt for oss. Noen barn synes nok det er enklere å lære å skrive ved hjelp av tastatur, men vi gjør dem en bjørnetjeneste hvis vi hopper over håndskriften, tror professor van der Meer.

– Husk, du husker best når du skriver med hånden!