KLAR FOR INNRYKK: Mellom et lite fjell av snacks og en palle salamipølse gjør Per Nordland klar for åpning av butikken i Mysen. Foto: Lars Barth-Heyerdahl/TV 2
KLAR FOR INNRYKK: Mellom et lite fjell av snacks og en palle salamipølse gjør Per Nordland klar for åpning av butikken i Mysen. Foto: Lars Barth-Heyerdahl/TV 2

Denne butikken selger maten de store kjedene ikke vil ha

MYSEN (TV 2): En ny butikk i Mysen tilbyr varer til lav pris samtidig som de støtter Fattighuset.

Butikken ligger i Mysen og har fått det klingende østfoldske navnet IlleBilli. Noen timer før åpningen torsdag var det hektisk aktivitet langs reolene.

– Vi selger utelukkende restpartier. Varene du finner her i dag, har vi ikke neste uke. Da har vi noe annet. I morgen kommer det 17 nye varesorter, forteller Per Nordland.

Nordland er daglig leder i selskapet NordicForm Trading, som eier og administrerer butikken.

Gode kjøp

Blant tilbudene han kan friste med på åpningsdagen, er 14 pakker Gilde Extra Salami for 150 kroner. Smørbukk-sjokolader selges for 5 kroner, mens 11 paller Maarud potetgull går for 10 kroner per pose.

Matvarene har ikke kort holdbarhet. Restpartiene består for det meste av varer som som skal gå ut av sortimentet eller på andre måter er ukurante for produsentene, forklarer Nordland.

– Denne posen med Haribo-godteri har en størrelse de skal slutte med. Posen koster 60 kroner i dagligvaren, mens vi selger den for 20 kroner, sier IlleBilli-sjefen.

Alle matvarene overvåkes nøye for utløpsdato. Om noen partier nærmer seg utløpsdato, tas de ut av butikken og sendes til Fattighuset.

Fattighuset får også alle inntektene fra salg av bæreposer til kunder. Inntektene fra et eget sortiment av varer går også uavkortet til Fattighuset.

KÆRBISS: Butikken tilbyr også lokalprodusert mat. Foto: Lars Barth-Heyerdahl/TV 2
KÆRBISS: Butikken tilbyr også lokalprodusert mat. Foto: Lars Barth-Heyerdahl/TV 2

Tar imot med åpne armer

Fattighusets styreleder Wenche Beate Andersen er veldig glad for initiativet.

– Det er et fantastisk opplegg. Jeg blir helt satt ut av sånne mennesker. Vi hadde ikke klart oss uten alle privatpersoner og bedrifter som støtter oss på denne måten, sier Andersen til TV 2.

Fattighuset er et tilbud for alle med økonomiske problemer. De kan få både mat, klær og andre ting de trenger.

– Om du får 15.000 kroner utbetalt i måneden og 12.000 går med i husleie, er det ikke lett, sier Andersen.

Ingen av de som står for driften av Fattighuset får lønn. Alt baseres på frivillig innsats.

Innsats mot matsvinn

Folkene bak IlleBilli legger ikke skjul på at de også ønsker å tjene penger på konseptet, men det sosiale aspektet er viktig for Nordland og styreleder Stein Lie.

– Alle snakker om at vi kaster for mye varer. Vi tar vare på restpartier. Vi gjør dette for å redusere matsvinnet, sier Per Nordland.

Om butikken blir en suksess, vil de utvide til flere steder. Målet er 15 IlleBilli-butikker.

– Klarer vi det her i Mysen, klarer vi det overalt, ler Stein Lie.

Vil kaste mindre

Butikkonseptet føyer seg inn i en trend hvor både folk og næringsliv blir mer oppmerksomme på å kaste mindre og ta bedre vare på ressursene.

  • En rekke Bunnpris-butikker selger «snål» frukt og grønnsaker til redusert pris. Dette kan være små løk eller skjeve gulrøtter som ellers ville blitt kastet.
  • En app tilbyr billig restaurantmat man kan hente like før stengetid for å unngå at maten blir kastet.
  • I Frankrike er det vedtatt en lov som forbyr supermarkedene å kaste usolgt mat.
  • Gunhild Stordalen har fått stor oppmerksomhet for sin rolle i stiftelsen EAT. Organisasjonen fokuserer på bærekraftig produksjon av mat, miljøbevissthet og matsikkerhet.

To mål

Halvparten av varene i den nye butikken på Mysen er mat. Halvparten er såkalt non-food-produkter som verktøy, puter, stearinlys, leker, sko, kjøkkenredskaper, toalettpapir og mye annet.

I tillegg tilbyr butikken lokalproduserte pølser og «kærbis» under eget merkenavn.

Gründernes mål er å tilby arbeidstrening til brukerne av Fattighuset, i tillegg til å bidra med varer og penger.

– Jeg er overbevist om at vi både kan tjene penger og gjøre gode ting for andre, sier Per Nordland.