Jakten-Sondre lager mat med Wenche: Saken er «grassfed» biff

«Jakten»-bonde Sondre Stubrud driver med både melkekyr, sau og gressproduksjon. Hos Wenche disket han opp med biff fra "grassfed" storfe – kyr som bare har spist gress.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sondre Stubrud fra «Jakten på kjærligheten» byr på pannestekt entrecôte fra egen gård, servert med potet og gulrotchips, agurksalat og ekspress-aioli. Skikkelig bondekost, med andre ord.

Slik går du frem:

Beregn 175-200 g godt mørnet entrecôte eller indrefilet pr person

Salt, grovmalt pepper

Nøytral olje og smør til steking

Potet- og gulrot chips:

Ca 400 g kokefaste poteter

Ca 400 g gulrøtter

2-3 ss olje til pensling

Salt, pepper

Agurksalat:

1 stor slangeagurk

Salt

1 ss olivenolje

Skall og saft av ½ sitron

Grovmalt pepper

Begynn med ekspress-aioli. Se egen oppskrift.

NAM: Pannestekt entrecôte med potet- og gulrotchips, agurksalat og ekspress-aioli.
NAM: Pannestekt entrecôte med potet- og gulrotchips, agurksalat og ekspress-aioli.

Legg kjøttet til temperering på kjøkkenbenken. Forsett med potet- og gulrotchips. Forvarm stekeovn til 225 grader. Skrell og skjær poteter og gulrøtter i tykke staver. Legg i en kasserolle med kokende lettsaltet vann og la det trekke i 4-5 min, til de er knapt møre. Hell av kokevannet. Legg potet- og gulrotstavene på et bakepapirkledt stekebrett. Vend dem i olje, salt og pepper, og fordel stavene jevnt utover stekebrettet. Sett i varm stekeovn og stek i ca 15-20 minutter, til de har fått en gyllen farge og sprøe kanter.

Agurksalat: Skjær agurken på langs i fyrstikktynne strimler. Dryss med salt og la stå under lett press i 8-10 min. Hell av vannet som siver ut, og vend inn finrevet skall og saft av sitron og olivenolje. Krydre eventuelt med litt pepper.

Entrecôte: Krydre skivene med salt og pepper. Ha litt nøytral olje i panna, la den bli varm og tilsett smør. La det bruse ut før kjøttet legges i. Stek på sterk varme til det begynner å piple kjøttsaft på oversiden etter ca 2-3 min(avhengig av tykkelse på kjøttet). Snu og stek ca 2 min på andre siden til det er medium stekt.

Ekspress-aioli:

Kan lages i god tid før servering. Bruk en stavmikser og en høy beholder.

Alle ingrediensene bør ha samme temperatur.

3-4 fedd hvitløk

2 eggeplommer

1 ts sitronsaft eller 2 ts Dijonsennep

4 dl nøytral olje + 2 ss olivenolje

1 ss kaldt vann

Ha hvitløk og eggeplommer i en beholder. Fortsett med olje, sitronsaft og 1 ss kaldt vann.

Ingrediensene vil naturlig legge seg lagvis. Sett stavmikseren i bunnen på glasset, og kjør til det blir majones og løft stavmikseren rolig opp mot overflaten.

I løpet av 20-30 sekunder har du laget hjemmelaget aioli. Smak til med salt og pepper.

Blir aiolien for tykk, spe med 1-2 ss kaldt vann.