RUIN: To og et halv år etter brannen, ligger familiens hus på Lunner i Oppland fortsatt i ruiner. FOTO: PRIVAT
RUIN: To og et halv år etter brannen, ligger familiens hus på Lunner i Oppland fortsatt i ruiner. FOTO: PRIVAT

Politiet henla saken, men ...

Forsikringsselskapet mener Tommy og Anita tente på huset sitt

Selv om politiet har henlagt saken, tror fortsatt ikke forsikringsselskapet at huset til familien Oppegaard brant ned av naturlige årsaker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Januar 2014. Tommy Oppegaard fra Lunner i Hadeland får en telefon fra politiets operasjonsleder om at huset deres står i full fyr.

– Det var et sjokk og helt forferdelig. Dette var vårt første hus, og jeg tenkte bare at jeg var sjeleglad ingen var hjemme, sier Oppegaard til TV 2.

Både han og familien var på hytta da det brant. Denne morgenen var imidlertid Tommy innom huset for å hente noen papirer, fordi han hadde en avtale i sentrum.

Tre kvarter etter at han drar fra huset, ringer politiet. Huset brenner og kan ikke reddes.

Det var nettavisen Hadelandnytt som først fortalte om ekteparet.

Siktet for forsikringssvindel

Det meste forsvinner i brannen, og huset er ubeboelig. Familien på fire flytter til nabokommunen hvor de leier en bolig.

Men noen måneder etter brannen blir ekteparet siktet for selv å ha påtent huset. Politiet mener Tommy og Anita på denne måten ville svindle til seg penger fra forsikringsselskapet.

– De fant ikke brannårsaken, og konkluderte med at den var påsatt på grunn av elimineringsmetoden, sier Oppegaard.

I to år er Tommy siktet for å ha tent på huset, mens kona Anita er medsiktet i forsikringssvindel. Så henlegges saken av politiet.

TOTALSKADD: Slik ser den ene siden av det nedbrente huset ut. Siden brannen i starten av 2014, har branntomta stått urørt. FOTO: PRIVAT
TOTALSKADD: Slik ser den ene siden av det nedbrente huset ut. Siden brannen i starten av 2014, har branntomta stått urørt. FOTO: PRIVAT

– I det øyeblikket forventer vi at forsikringsselskapet kommer på banen og gir oss erstatning som vi har ventet på. Men de påstår fortsatt at brannen var påtent, sier han.

Nektes erstatning

Forsikringsselskapet, Sparebank 1, mener nemlig fortsatt at Tommy tente på sitt eget hus og nekter å betale ut erstatning. Dette til tross for henleggelsen hos politiet.

Familien har også leid inn egne privatetterforskere som mener de kan, i motsetning til politiet, si hvordan brannen startet.

– Brannen startet i veggen til vaskerommet og vi vet at det var elektriske kabler der. Vi kan bevise at det er helt usannsynlig at familien har tent på huset selv, noe også laboratorieundersøkelser viser, sier eltakstmann Jon Henrik Leere til HadelandNytt.

Går til retten

Ekteparet Oppegaard har nå forberedt søksmål mot forsikringsselskapet. I mars møter de Sparebank 1 i Gjøvik tingrett.

TV 2 har vært i kontakt med Sparebank 1, som ønsker ikke å kommentere saken før den har gått for retten. De kan heller ikke si noe om hvor vanlig det er å nekte erstatning når politiet henlegger saker.

– Det er vanskelig å kommentere denne saken på et generelt grunnlag, sier kommunikasjonsdirektør Kristin Vetleseter.

Hun legger til at de vurderer alle opplysninger i den aktuelle saken like grundig.

– Uheldig med henleggelse

Oppegaard er optimistisk til at de vinner saken mot forsikringsselskapet. Det samme er advokaten, Thorsteinn Skansbo.

– Jeg mener at klientene mine har veldig gode argumenter og tekniske funn på sin side, sier han.

Det er ikke lovstridig for forsikringsselskapet å holde igjen erstatning selv om politiet henlegger saker. Dersom saker derimot kommer til retten, og politiet taper, må forsikringsselskapet punge ut.

– Generelt kan det at politiet henlegger saken kan dermed bli svært uheldig for dem som er siktet for forsikringssvindel, mener han.