BRYSTVORTE: For Louise var fjerningen av brystet en seier mot sykdommen. For Facebook ble det for mye med brystvorten på venstre side. FOTO: PRIVAT (med tillatelse)
BRYSTVORTE: For Louise var fjerningen av brystet en seier mot sykdommen. For Facebook ble det for mye med brystvorten på venstre side. FOTO: PRIVAT (med tillatelse)

Kreftsyke Louise (37) fjernet puppen. Det ble for mye for Facebook

Kort tid etter at danske Louise delte brystfjerningen med sine Facebook-venner, ble bildet fjernet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Louise Hart (37) var på ferie i Thailand i vinter da hun for første gang kjente en klump i brystet.

En liten, hard knute da hun førte fingrene over huden. Ubetydelig, tenkte 37-åringen, men det viste seg å være starten på et sykdomsmareritt.

Helt frem til brystkreftdiagnosen kom i april, klarte ikke Louise å tro på at hun var syk.

– JEG har jo ikke kreft!! Jeg er et av de sunneste menneskene jeg kjenner! Har aldri røyket, alkohol interesserer meg ikke noe særlig og jeg spiser ikke kjøtt, skriver hun på sin egen blogg.

Det var Jyllands-Posten som først omtalte saken.

Måtte fjerne brystet

37-åringen, som er tidligere TV-personlighet og musiker i Danmark, fikk cellegift og mistet håret. Hun måtte også fjerne det ene brystet, ettersom de to kreftsvulstene som befant seg der var svært aggressive.

Etter operasjonen tok Hart et bilde av seg selv, med armene spent over hodet i seiersposisjon. Hun delte bildet med Facebook-vennene sine for å vise at hun var ett steg lenger i kampen mot sykdommen.

Men like etter at bildet ble lagt ut på hennes profil, ble det slettet av Facebook.

– Jeg ble sint. Jeg fikk jo fjernet brystet to uker før, og jeg overveide lenge om jeg skulle gjøre det (poste bildet red.anmd). Men jeg følte at det var utrolig viktig, fordi det er tabu å få fjernet brystet som ung kvinne, sier hun til danske TV 2.

Facebook: Gjør vårt beste

De siste ukene har debatten herjet, særlig her til lands, om hvorvidt det er riktig av Facebook å sensurere innhold som tydelig ikke er ment å være støtende, men som likevel bryter med Facebooks retningslinjer.

Både Aftenposten og statsminister Erna Solberg gikk hardt ut i debatten om å slette bildet av den ikoniske napalm-jenta fra Vietnam-krigen.

Til Jyllands-Posten sier Facebook at de ikke vil kommentere saken om Louise konkret, men hevder at de stadig jobber med å forbedre seg på området sensur.

– Vi mottar millioner av rapporter hver uke, og vi gjør vårt ytterste for å håndtere dem så effektivt og jevnt som mulig. Siden det er mennesker involvert, er det likevel unngåelig at det kan skje feil, sier kommunikasjonssjef i Facebook Norden, Peter Münster.

Facebook har også uttalt til TV 2 at de jobber med å forbedre reglene.

– Superproblematisk

Selv skjønner Louise at det kan være vanskelig for Facebook å velge hva som skal aksepteres og ikke. Likevel synes hun det burde være enklere for publikum å si fra om irrasjonell sensur.

– Jeg mener at man bør kunne henvende seg til Facebook et sted og ha en dialog om det. De ser jo bare den lille brystvorten uten å se det store bildet. De forholder seg ikke til konteksten og det er superproblematisk, mener hun.

Nå er imidlertid hovedfokuset til 37-åringen å bli frisk. For tiden får hun cellegift og skal etterhvert få rekonstruert brystet.