Katarina Flatland bryter ut i gråt da hun hører historien til barnebruden Aseka (15)

Katarina Flatland og Ida Fladen har reist til Malawi for å dokumentere hvordan det jobbes med å stoppe barneekteskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2-programlederne Katarina Flatland (27) og Ida Fladen (30) engasjerer seg i kampen mot barneekteskap.

Sammen med Plan reiste de i august til Malawi for å dokumentere hvordan det jobbes med å forhindre barneekteskap der.

Ida og Katarina fulgte en lokal ungdomsgruppe i Malawi, som prøver å stoppe barneekteskap. I podcasten på barnebruden.no får man høre om barnebrudenes skjebner og sterke historier.

Bryter ut i gråt av den sterke historien

TV 2-programlederne sa ja til prosjektet med et ønske om å bidra.

– Jeg er engasjert i jenters rettigheter, og det med barneekteskap er kanskje et av de største bruddene på jenters rettigheter, som engasjerer med veldig. Det er så fjernt fra vår virkelighet, og veldig sterkt å høre historiene. Man får lyst til å bidra med noe, sier Ida Fladen til TV 2.

For Ida og Katarina ble møtet med de ungene jentene i Malawi en sterk opplevelse. I en episode av podcasten bryter Katarina ut i gråt når hun får høre historien til den potensielle barnebruden Aseka (15).

– Nesten hvert menneske man møter har en sterk og spesiell historie. Det var særlig to jenter som gjorde sterkt inntrykk, hun ene følger vi i podcasten. Aseka er bare femten år gammel og skal giftes bort. Hun ble også utsatt for regelmessig vold hjemme. Hun er under et enormt press, men valgte allikevel å dele sin historie med hele verden. Det står det respekt av, sier Katarina til TV 2.

Se video av hendelsen i toppen av saken.

Se Katarina og Ida snakke om prosjektet i God morgen Norge:

Har fått stoppet flere barneekteskap

Ida og Katarina påpeker at de ikke var eksperter på temaet da de reiste til Malawi. Begge forteller at de har lært masse av reisen og møtet med de unge jentene.

– Det er mye mer komplisert enn vi har trodd. Jeg trodde det var enklere, og lurte på om alle de som giftet vekk barna sine var ondskapsfulle, men så er det bare mye mer komplekst. Det er fattigdom som ligger bak alt dette. Og det er en tradisjon og kultur der som har ligget der i mange år, sier Katarina.

Ifølge tall fra Plan blir hvert år over 15 millioner jenter gift mens de ennå er barn. Ungdomsgruppen Ida og Katarina fulgte, har siden besøket deres i august klart å stoppe seks barneekteskap.

– Det kan føles ganske håpløst når man bare hører tall, og at mange hundre tusen blir ufrivillig giftet bort i alt for ung alder. Å da få høre at seks ekteskap ble stoppet bare etter vi var der og av ungdomsgruppen vi fulgte, er godt, sier Ida.

LOKALE UNGDOMMER: Ida og Katarina fulgte en lokal ungdomsgruppe som jobber for å stoppe barneekteskap i Malawi. Foto: Plan
LOKALE UNGDOMMER: Ida og Katarina fulgte en lokal ungdomsgruppe som jobber for å stoppe barneekteskap i Malawi. Foto: Plan
PÅ TUR: I august reiste programlederne til Malawi. Nå er podcasten fra reisen deres ute. Foto: Plan
PÅ TUR: I august reiste programlederne til Malawi. Nå er podcasten fra reisen deres ute. Foto: Plan Foto: Erik Thallaug

Kritikk for innholdet i sosiale medier

Etter reisen til Malawi i august, fikk Ida og Katarina kritikk for å forsterke den stereotypiske fremstillingen av Afrika.

I en kronikk i Aftenposten skrev frilansjournalist Maren Sæbø at hun mener at innholdet Ida og Katarina delte i sosiale medier fra turen, viser et forenklet og feilaktig bilde av Afrika.

– Føltes kritikken dere fikk etter reisen urettferdig?

– Det er vanskelig å si, for et vanskelig tema vil alltid skape engasjement, og det tenker jeg er bra. Nå er det slik at den kritikken kom før vi lanserte hva vi har gjort der borte, og det kan godt hende at noen misforsto og trodde vi var på tur for å poste bilder på sosiale medier, når det er langt fra sannheten. Nå håper jeg egentlig bare at det fremover vil handle om de jentene, og ikke om Ida og meg, for det er de som trenger oppmerksomheten. Vi er helt irrelevante i dette her, sier Katarina.