Imam i Nordens største moské: – Omskjæring er som vaksine

Imamen mener omskjæring av guttebarn forhindrer sykdommer, men møter motstand fra Barnelegeforeningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nordens største moské ligger på Furuset i Oslo og er en Ahmadiyya-menighet. Imam Shahid Mohmood Kahloon sier omskjæring er viktig for muslimer.

– Det er tradisjon, og profeten Muhammed har sagt at vi skal følge den tradisjonen, sier han.

Men den tradisjonen vil ikke norske sykehus følge - selv om det i fjor ble det lovpålagt for offentlige sykehus å tilby omskjæring.

– Vi snakker om å behandle friske guttebarn på en religiøs eller kulturell bakgrunn. Og de har ingen mulighet til å samtykke selv, fordi de er så små, sier lederen i Rådet for legeetikk, Svein Aarseth.

Motstanden mot inngrepet har ført til at Helse Sør-Øst nå setter omskjæring ut på anbud.

– Som å gi vaksine

Men imamen mener omskjæring er det samme som å gi barna en vaksine:

– Vi vaksiner barn, selv om det er friske. Omskjæring er også som en vaksine. Det beskytter mot mange sykdommer gjennom livet.

– Har dere noe medisinsk empiri på det, eller er det noe du tror?

– Det er ikke noe jeg bare tror. Hvis vi ser til Amerika, har det vært gjort mange undersøkelser på det der. Og legene i Amerika sier det er bedre å omskjære, sier han.

Barnelegeforeningen provosert

Lederen av Barnelegeforeningen, Ingebjørg Fagerli, sier studiene imamen viser til er irrelevante.

– Studier i Afrika og Amerika viser at omskårne menn til en viss grad er bedre beskyttet mot HIV-smitte og andre seksuelt overførbare sykdommer. Men det er jo ikke særlig relevant for små gutter født i Norge.

Hun er provosert over uttalelsene til imamen.

– Ja, det er feilinformasjon. Og det virker kanskje som om de prøver å legitimere det inngrepet utfra en medisinsk forklaring og en medisinsk årsak, og det er det ingen grunn til å gjøre, sier Fagerli.