Slik er Ernas milliardplan for å stoppe frafallet i skolen

Kommunene skal få plikt til å følge opp elever som sliter med å lese, skrive og regne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kampen for å stanse frafallet i skolen blir en av de viktigste reformene til regjeringen.

På besøk hos klasse 3A på Levre skole i Bærum fikk statsminister Erna Solberg (H) og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) være med på å lage nye ord.

– Barn skal ha en rett til å møte en skole som gir de de mulighetene de trenger for fremtiden, sier Solberg til TV 2.

Penger allerede neste år

Allerede i neste års statsbudsjett foreslår regjeringen å bevilge ekstra penger for å sikre at de svakeste elevene får hjelp.

– Vi legger inn 150 millioner kroner fra høsten 2016. Det er 360 millioner på årsbasis og på fire år så blir det 1,5 milliard i styrking av kommuneøkonomien for å at alle barn får hjelp fra dag én, sier Solberg.

STATSRÅD-RÅD: Statsminister Erna Solberg (H) og kunnskapsminister Torbjørn Røe hjelper tredjeklassingene på Levre skole med skolearbeidet. FOTO: TV 2
STATSRÅD-RÅD: Statsminister Erna Solberg (H) og kunnskapsminister Torbjørn Røe hjelper tredjeklassingene på Levre skole med skolearbeidet. FOTO: TV 2

Overbyr Ap

Også Arbeiderpartiet har varslet at tidlig innsats i skolen blir en av de viktigste sakene fremover. Partileder Jonas Gahr Støre sier til Aftenposten at de vil sette av en milliard kroner de neste fire årene.

– Jeg synes det var litt gjerrig av Jonas, nesten. Om du virkelig skal løfte tidlig innsats og du er i opposisjon og regjeringen lover mer enn deg på tidlig innsats, så er det noe pussig. Men de har kanskje brukt opp pengene på andre løfter i tillegg, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Med løfter om storsating på skole fra de to største partiene seiler kampen om skole opp til å bli en av de viktigste sakene i valgkampen.

– Dette vil jo bety halvannen milliard over fire år. For oss er dette starten på en satsting. Vår hovedprioritet er tidlig innsats, på en del andre områder kan vi ikke ha dyre løfter, sier Røe Isaksen.

Viktig med tidlig satsting

Satstingen kommer i tillegg til avtalen de fire borgerlige partiene har laget i Stortinget om øke antall lærere i første til fjerde klasse i grunnskolen.

– Selv om vi har flere lærere i et klasserom er det ikke sikkert vi klarer å følge systematisk opp alle elevene i klasserommet. Barn skal ha en rett til å møte en skole som gir de den muligheten de trenger for fremtiden, sier Solberg.

Kunnskapsministeren sier dette blir den aller viktigste saken for regjeringen.

– En undersøkelse fra senter for språkopplæring i Stavanger viser at om du setter inn tiltak for barn med språkvansker i første til andreklasse så kan 80 prosent komme opp på et godt nivå, om du venter til 5. klasse er det bare 15-20 prosent som får den muligheten, sier Røe Isaksen.

Kommunene får plikt til å følge opp

Samtidig som regjeringen setter av penger i neste års budsjett, arbeider de også med et lovforslag som skal sikre elevene rett til oppfølging.

– Jeg er opptatt av systematisk oppfølging av alle barn, det betyr at man må møte hvert barn og de forpliktelsene blir sterkere, sier Solberg.

Kommunene skal få en sterkere plikt til å følge opp elever som sliter med å lære seg å regne, lese og skrive.

– Vi jobber med hvordan den plikten skal utformes nå, sier Røe Isaksen.