Fem forskere er isbjørnfast i en øde øy utenfor Sibir.  Illustrasjnsfoto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
Fem forskere er isbjørnfast i en øde øy utenfor Sibir.  Illustrasjnsfoto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Russiske forskere innesperret av isbjørner

Fem russiske forskere på en avsidesliggende øy i Sibir har i flere dager vært beleiret av et titall isbjørner. Dyrene kommer seg ikke bort fra øya, og forskerne må vente til isen legger seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dramaet pågår på øya Trojnoj i Karahavet i Sibir. Vanligvis bruker det å være om lag fem isbjørner på den 27 mil lange øya sommerstid. Men i år er det cirka ti voksne bjørner samt flere unger. Og i de siste dagene har bjørnene slått seg ned rundt værstasjonen der forskerne er.

Bjørnene har blitt stadig mer nærgående aggressive de siste dagene og ha blant annet tatt livet av en av forskningsstasjonens hunder, ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass.

– En hunnbjørn har sovet utenfor et av vinduene siden lørdag. Det er farlig å gå ut og vi har gått tom for ting som kan skremme bort bjørnene, sier en av forskerne, Vadim Plotnikov.

Onsdag fikk forskerne imidlertid litt hjelp utenfra da et helikopter fikk levert forsyninger, blant annet flere varselbluss. Helikopteret forsøkte også å skremme bort bjørnene, men de kom raskt tilbake.

Bjørnene kommer seg ikke bort fra øya før isen legger seg, vanligvis i slutten av oktober eller begynnelsen av november. (©NTB)