LEGEVAKTEN: Foreldrene tok med barnet sitt hit, til legevakten i Oslo, der de ble sendt videre til Ullevål sykehus. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
LEGEVAKTEN: Foreldrene tok med barnet sitt hit, til legevakten i Oslo, der de ble sendt videre til Ullevål sykehus. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Foto: Varfjell, Fredrik

Far (31) dømt til åtte års fengsel for vold mot spedbarn

Barnets mor er dømt til fengsel i ti måneder for å ha unnlatt å gi datteren øyeblikkelig hjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dommen fra Oslo tingrett slås det fast at den 31 år gamle faren utsatte datteren for vold, trolig i form av kraftig filleristing eller slag mot hoderegionen den 5. januar i år.

Først en dag senere, den 6. januar, ankom faren og moren legevakten ved Aker sykehus sammen med den da fire uker gamle datteren. Barnet hadde da redusert allmenntilstand og redusert bevissthet.

Hun ble senere fraktet til kirurgisk akuttmottak, og de nærmere undersøkelsene viste at barnet hadde kragebeinsbrudd, kraniebrudd og livstruende hodeskader.

Farens forsvarer, Thomas Randby, sier at dommen vil bli anket.

– Min klient er svært skuffet og uenig i rettens bevisvurdering. Han kommer til å anke straffen, sier han til NRK.

Forklarte at han traff datteren mens han sov

I retten forklarte faren at han hadde truffet barnet med albuen mens han sov ved siden av henne, og at han hadde våknet da hun begynte å skrike. Retten mener imidlertid at skadene er av et omfang som ikke lar seg forklare med et treff med albuen, og mener at faren utsatte datteren for vold ved kraftig filleristing og/eller flere slag mot hoderegionen.

«Retten legger, i likhet med aktor, til grunn at tiltalte ikke har handlet med hensikt, eller med et bevisst ønske om å volde betydelig skade på datteren», heter det i dommen.

I dommen står det også at «et sannsynlig scenario er at barnet har skreket, tiltalte har kommet i sterk affekt over barnet på grunn av søvnmangel og antakelig irritasjon for at ektefellen hadde forlatt leiligheten uten å ta med seg datteren».

Det er derimot ikke slik at faren blir fritatt for straffeansvar fordi han handlet i affekt.

11 millioner i erstatning

Fordi datteren ikke fikk behandling tidligere, utviklet hodeskadene seg. Den sakkyndige forklarte i retten at dersom barnet hadde kommet på et tidligere tidspunkt, kunne man iverksatt annen behandling. Når det gjelder den tiltalte moren, kan det ikke legges til grunn at hun visste nøyaktig hva som hadde skjedd med datteren.

Faren må betale 10,5 millioner i samlet erstatning og oppreisning. Moren må betale 1,1 millioner til datteren.

Ingen av foreldrene erkjente straffskyld da rettssaken startet i Oslo tingrett. Barnets mor var ikke tiltalt for vold, men for ikke å ha gitt datteren øyeblikkelig hjelp.

Da rettssaken begynte, forklarte aktor Irlin Irgens at jenta trolig aldri vil kunne sitte eller gå selv som følge av skadene.

NTB/TV 2