CHILL PADDE: Diego nyter livet sammen med seks hunn-skilpadder på en øy i Stillehavet. AFP PHOTO / RODRIGO BUENDIA
CHILL PADDE: Diego nyter livet sammen med seks hunn-skilpadder på en øy i Stillehavet. AFP PHOTO / RODRIGO BUENDIA Foto: Rodrigo Buendia

Den sexgale skilpadden Diego har egenhendig reddet hele bestanden

Den over hundre år gamle hannen hylles for sin uvurderlige innsats.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skilpadden Diego er over 100 år, men ligger ikke på latsiden av den grunn. Nå får det produktive krypdyret mesteparten av æren for at arten Chelonoidis hoodensis er reddet fra utryddelse.

Arten, som holder til på øyen Espanola i Galapagos, var truet med å dø ut, men 800-barnsfaren Diego har bidratt sterkt til nyrekruttering, og nå mener forskerne at artens videre eksistens er sikret.

– Han er en veldig seksuelt aktiv hann og har bidratt enormt til å få skilpadde-bestanden på fote igjen på den vesle øya, sier avlsekspert Washington Tapia ifølge Phys.org.

Bor sammen med seks hunndyr

Øyen er en er en av de eldste på Galapagos, kjent fra Charles Darwins verdenskjente studier om biologisk mangfold.

For rundt 50 år siden var det bare to hanner og 12 hunner av Diegos art i live, men de levde for spredt til å kunne formere seg.

Redningspadden Diego lever nå det gode liv som en av tre hanner på et dyresenter i Santa Cruz. Han bor sammen med seks hunn-skilpadder som altså har oppdraget å sørge for fortsatt vekst i bestanden.

Diego veier 80 kilo og er nesten 90 centimeter lang. Han ble oppdaget i en dyrehage i California i 1979 og ble straks ført tilbake til sitt fødested for å bli med i avlsprogrammet.

WHOS YOUR DADDY? Skilpadden Diego har minst 800 barn. AFP PHOTO / RODRIGO BUENDIA
WHOS YOUR DADDY? Skilpadden Diego har minst 800 barn. AFP PHOTO / RODRIGO BUENDIA Foto: Rodrigo Buendia

40 prosent pappa

Den amorøse skilpadden hadde tydeligvis savnet litt nærkontakt under det ufrivillige eksilet i USA.

Ferske studier viser nemlig at han er faren til nesten 40 prosent av dagens bestand. Han er altså 800-barnsfar.

Totalt har over 2000 skilpadde-barn blitt sluppet ut igjen på øya takket være avlsprogrammet, og arten er dermed ikke lenger i fare for å bli utryddet.

– Jeg vil ikke si at arten er i perfekt tilstand, fordi historiske studier tyder på at det en gang har bodd over 5000 skilpadder på øya. Når det er sagt så er bestanden ganske god, og den er i vekst. Det er det viktigste, sier Tapia.