TUNGE TIDER: Lørenskog spilte NM-finale mot Stavanger Oilers forrige sesong, men med store sportslige kutt kan det bli tyngre for romerikingene denne sesongen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
TUNGE TIDER: Lørenskog spilte NM-finale mot Stavanger Oilers forrige sesong, men med store sportslige kutt kan det bli tyngre for romerikingene denne sesongen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: Poppe, Cornelius

Økonomisk smell for toppklubb

Eieren kan ikke lenger dekke Lørenskog Ishockeyklubbs underskudd, noe som betyr store sportslige kutt.

Oslo (TV 2): Stig Atle Johnsen har i mange år nærmest forsørget Lørenskog Ishockeyklubb, og spyttet inn over 50 millioner kroner i satsingen siden opprykket i 2008.

Klubben som tok sølv i fjorårets sesong, har i de siste fem årene vært preget av blodrøde tall og millionunderskudd - som Johnsen har dekket inn gjennom selskapene Byeiendom og Moskin som garantister.

Lørenskogs driftsresultat de fem siste årene:

  • 2011, -8,969 millioner kroner
  • 2012, -9,626 millioner kroner
  • 2013, -9,352 millioner kroner
  • 2014, -12,039 millioner kroner
  • 2015, -10,464 millioner kroner

Måtte avvikle selskapet

Etter det TV 2 erfarer tapte Johnsen mye penger da han solgte eiendomsselskapet Moskin, noe som er hovedgrunnen til den tunge økonomiske situasjonen han og klubben nå befinner seg i.

Lørenskog Ishockey AS var bokført med en svimlende gjeld på drøye 38 millioner kroner i 2015. Dette selskapet er nå avviklet, der Johnsen selv måtte dekke inn underskuddet.

Klubben har jobbet hardt for å få inn flere aktører på eiersiden, og klubben driftes nå gjennom et nytt aksjeselskap som eies av Stig Atle Johnsen (styreleder), Martin Malmo, John Nylén og Tore Børresen. De eier en fjerdedel av selskapet hver.

Daglig leder i Lørenskog Ishockeyklubb, Tore Haugum, vil ikke gå med på at selskapet måtte avvikles for at klubben skulle unngå konkurs, men kursen er drastisk lagt om.

– Vi har nå 0 kroner i gjeld. Johnsen har selv dekket inn underskuddet for det tidligere selskapet, så det har ikke påvirket klubben direkte. Vi ønsker å senke kostnadene, øke inntektene, være mer selvgående, og mindre avhengig av eieren - eller eierne som det er nå, forklarer Haugum.

– Stod dere i fare for å kunne bli slått konkurs, hvis dere ikke hadde fått inn flere på eiersiden?

– Det blir bare spekulasjoner, men det er selvfølgelig veldig bra at vi både har fått en bredere eiergruppe og bredere kompetanse på eiersiden. Dette handler om hvordan vi driver klubben. Eierne har vist at de ønsker å være med på å snu dette, og det er den tryggheten vi trenger, hevder Haugum.

Må kutte i den sportslige satsingen

Lørenskog er nå nødt til å kutte over hele linjen, for å holde hodet over vannet.

– Vi har måttet kutte over alt. Vi har en rimeligere og smalere spillerstall, og en billigere administrasjon. Vi må ta budsjettet ned til et levelig nivå, og vi tror det går an å drive denne elitesatsingen for cirka 13 millioner kroner, mener Haugum.

Han vil ikke gå ut med budsjettene for tidligere år, men det er klart at de har vært vesentlige høyere da det i 2015 ble bokført et underskudd på drøye ti millioner kroner. Nå har klubben et sponsorbudsjett på seks millioner kroner for inneværende sesong.

Et av de konkrete sportslige tiltakene er at klubben har kuttet ned fra åtte til fire utlendinger i troppen, og en større juniorsatsing.

– Den sportslige satsing til Lørenskog er mer enn bare å være god, det handler også om å utvikle lokale og egne spillere. En av de tingene vi har gjort i år er da å satse på nettopp disse. Vi har i år flere norske spillere og færre utlendinger, med alle kostnadene det innebærer. Det blir naturligvis billigere, sier Haugum.

– Dere kjempet jo helt i toppen i fjor. Hvordan vil disse store kuttene påvirke den sportslige satsingen til Lørenskog?

– Vi tror vi er med i toppen i år også vi, for det har vært mange endringer i de andre klubbene også. Dette handler mye om hva vi har lyst til å være, og for klubben er det viktig å vise at elitesatsingen er den del av en helhetlig satsing der vi også har plass til juniorene, avslutter han.