Kvinne forfalsket vitnemål for å bli sykepleier – dømt til fengsel

En kvinne i slutten av 20-årene er dømt til ubetinget fengsel for å forfalske et vitnemål fra videregående. En tredel av høyskoler og universiteter sjekker aldri vitnemål.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kvinnen tilsto å ha forfalsket sitt vitnemål, og brukt det til å søke høyere utdannelse, da hun sto tiltalt i en tingrett på Østlandet.

Hun forklarte at hun klippet ut sitt eget navn og personlige opplysninger, og limte dette på vitnemålet til en tidligere samboer.

Det falske vitnemålet brukte hun da hun søkte på sykepleierstudiet.

Kalt inn til kontroll

Kvinnen la i retten frem dokumentasjon på at hun har lese- og skrivevansker, og hun mener hun ikke fikk rett oppfølging for dette da hun gikk på skolen.

Hun sa at hun trolig hadde hatt bedre karakterer dersom hun hadde fått oppfølging.

Da høyskolen kalte henne inn til dokumentkontroll, tok hun med seg det falske vitnemålet og la det frem for skolen.

Hun har også tidligere vært bøtelagt for falsk ID og å oppgi falsk identitet til politiet. Disse to punktene finner retten skjerpende, mens tilståelsen ga henne strafferabatt.

Få som sjekker

Hun må sone 15 dager i fengsel. De falske papirene hennes blir inndratt. I retten fortalte hun at hun ikke trodde forfalskningen var så alvorlig at det kunne bli straffesak ut av det. Dokumentforfalskning straffes med opptil to års fengsel, og fire års fengsel dersom det dreier seg om offentlige dokumenter.

TV 2 har vært i kontakt med kvinnen. Hun ønsker ikke å kommentere saken.

Kjenner du til forfalskede vitnemål? Tips oss: asle.bentzen@tv2.no

I 2015 gjennomførte Riksrevisjonen en undersøkelse av virksomheter underlagt Kunnskapsdepartementet (KD-sektoren). Rapporten gjelder kun ansettelser, men Riksrevisjonen konkluderte med at en tredel av virksomhetene aldri sjekker om vitnemål er ekte.

43 prosent oppgir at de undersøker kun ved mistanke om uoverenstemmelser, og 39 prosent ber aldri om å få se originalattestene.

Ifølge publikasjonen Khrono, som en del av Høgskolen i Oslo og Akershus, er det så mange som 70 prosent som aldri blir sjekket.

Den teknologiske utviklingen gjør det også lettere å forfalske et vitnemål hjemme på datamaskinen. I tillegg finnes det leverandører av vitnemål, såkalte «diploma mills», fra fiktive utdanningsinstitusjoner.