Krevde all makt i VIF: – Viktig å understreke at vi ikke skal kjøpe oss til suksess

Erik Espeseth satte tydelige krav før han signerte med VIF.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

VALLE (TV 2): Før Erik Espeseth sa ja til jobben i Vålerenga, hadde han klare krav i samtalene med klubbeier Tor Olav Trøim.

Han ville ha all makt i klubben, og krevde at han skulle ha hovedansvaret – og at han var den eneste som skulle rapportere fra administrasjon til styret. Tidligere har Vålerenga hatt flere styrer, med noen ledere ansatt i et aksjeselskap, og sportslige ledere som har vært ansatt i klubben.

– I samtalene med Trøim var dette viktig, og jeg følte jeg fikk gode svar. Jeg er øverste administrative leder, og det føler jeg er viktig. Ikke det at det er meg som er det, men at det er én som har det øverste ansvaret for økonomi og administrasjon. Det er det som må til for å lykkes, sier Espeseth til TV 2.

Møter Trøim i kveld
I kveld er han i London for å diskutere økonomi og rammer med Tor Olav Trøim. Selv om han er noe hemmelighetsfull om turen vestover.

– Jeg skal til London en tur i dag, ja. Det er meldt 32 grader, så det blir sikkert en fin kveld, humrer han, før han legger til.

– Det er viktig å understreke at vi ikke skal kjøpe oss til suksess på kort sikt. Målet er å bygge en klubb, kall det gjerne en toppklubb – stein på stein. Så jeg har ikke diskutert noe tall med Trøim, men han har gitt signaler i media om at han vil være med videre på satsingen en stund til. Og det gir en trygghet i jobben vi skal gjøre framover.

Nøkkelen for satsingen blir den nye stadion som står klar om en knapt år. Allerede ruver grunnmuren til den ene langsiden over Valle Hovin. Og TV 2s fotballekspert, Freddy Dos Santos, mener Espeseth og Co. nå har tidenes mulighet til å bygge opp noe stort.

– Nå har de revet min gamle ungdomsskole for å få på plass denne stadion, så nå bør de levere resultater. Forutsetningene er i alle fall svært gode, sier Dos Santos.

Han mener den nye ledelsen i VIF må ta tak i de enkleste verdiene.

– Det viktigste er å få folk tilbake på stadion. De må vinne folket, og få folk i nærområdene til å komme på kamp. Bygge identitet. Det er det aller viktigste, mener den tidligere VIF-kjempen.

– Bygge merkevare
Det er Vålerengas nye sjef helt enig i.

– Neste år handler det meste om å bygge merkevaren Vålerenga, så blir 2018 det første hele året med ny stadion i drift. Jeg mener vi har forutsetningene rent organisatorisk og politisk på plass i klubben nå, og da er det opp til andre å vurdere om det er «now or never», smiler Espeseth.

Han trekker fram at klubben må bli flinkere til å vise seg rundt i byen, besøke småklubbene, og være mer synlig i nærmiljøet. Potensialet er enormt, men det kommer ikke til å bli utnyttet om man ikke starter på bunnen og jobber seg opp igjen. Espeseth er i alle fall klar på en ting. Ting blir ikke gjort over natten.

– Noen hopper i fallskjerm. Jeg får adrenalin av å gå løs på en tøff jobb. Det blir hardt arbeid å få dette til, men det er jeg veldig motivert for å klare, sier han.

Klubbnomade
Da TV 2 møtte Espeseth i formiddag, var han tilskuer på en gatefotballkamp mellom gamleklubben Strømsgodset, og Vålerenga. Selv var han en av initiativtager til å bygge opp gatefotball-laget i Drammen, og fleipet selv da spørsmålet kom om hvilket lag han egentlig holdt med.

– Jeg må passe meg for jeg sier «vi». Når jeg sier «vi», så snakker jeg i alle fall om noen, sier han selvironisk, før han omskriver en god gammel fotballklisjé.

– Noen sier at man bytter kjerring, men ikke klubb. Når jeg sier at jeg har det veldig bra på hjemmebane, så skjønner vel de fleste hva jeg mener om det.

– Du bytter ikke kjerring?

– Helt korrekt, men jeg bytter klubb, ler mannen som har sin første uke på jobb i sin fjerde Tippeliga-klubb.