Englands sentralbanksjef Mark Carney viste tirsdag stolt frem den nye fempundseddelen som er laget av polymer. FOTO: AFP / NTB scanpix
Englands sentralbanksjef Mark Carney viste tirsdag stolt frem den nye fempundseddelen som er laget av polymer. FOTO: AFP / NTB scanpix Foto: STEFAN WERMUTH

Ikke la deg lure –  britenes nye pengesedler er faktisk av plast

Den nye fempundseddelen tåler godt en tur i vaskemaskinen, er mer slitesterk og vanskeligere å forfalske.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det svake pundet gjorde i høst at det har blitt mye billigere for nordmenn å feriere i Storbritannia. Bare siden jul har det britiske pundet falt fra 13 til 11 kroner.

Er du blant dem som reiser til Storbritannia i høst, bør du ikke bli overrasket dersom noen av sedlene kjennes litt rare ut.

For tirsdag lanserte Bank of England den første i rekken av nye pengesedler av plast, eller rettere sagt polymer.

Den nye fempundseddelen tåler godt en tur i vaskemaskinen, er mer slitesterk og vanskeligere å forfalske. Den har en levetid som er 2,5 ganger lenger enn den opprinnelige papirvarianten, ifølge pressemeldingen fra Bank of England.

Den nye seddelen, som er prydet med Winston Churchill, er utstyrt med det siste av sikkerhetselementer, som gjør den vanskeligere å forfalske. Den engelske sentralbanken skal etter planen først fase inn 440 millioner nye fempundsedler, deretter kommer de med nye ti- og tyvepundsedler. Den gamle fempundseddelen i papir blir ugyldig etter 5. mai.

Tirsdag viste den engelske sentralbanksjefen Mark Carney frem den nye seddelens fortreffeligheter da han handlet lunsj i Whitecross. Han dyppet like godt seddelen han skulle betale med, ned i tomatsaus og lot sausen renne av, mens fotografene tok bilder.

Britene er ikke de første som tar polymer-sedler i bruk. I 2011 introduserte den kanadiske sentralbanken nye dollar-sedler av polymer. Ifølge Riksbanken i Sverige er det over 17 land som bruker plastsedler, skrev dinside.no ifjor da de omtalte de nye norske impregnerte pengesedlene som kommer i 2017.

Englands sentralbanksjef tok pressefotografene med til Whitecross da han viste frem den nye fempundseddelen. FOTO: Stefan Wermuth / REUTERS / NTB scanpix
Englands sentralbanksjef tok pressefotografene med til Whitecross da han viste frem den nye fempundseddelen. FOTO: Stefan Wermuth / REUTERS / NTB scanpix Foto: STEFAN WERMUTH