PÅ BORDET: To katter koser seg på en kattekafé i Brno i Tsjekkia. Stadig flere kattekafeer åpner rundt om i verden. FOTO:  AFP PHOTO / Radek Mica
PÅ BORDET: To katter koser seg på en kattekafé i Brno i Tsjekkia. Stadig flere kattekafeer åpner rundt om i verden. FOTO:  AFP PHOTO / Radek Mica Foto: Radek Mica

Slakter ny kattetrend

Kattekafeer popper opp i hele verden, men eksperter mener trenden er lite heldig for dyrene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 1998 åpnet verdens første kattekafé i Taiwan. Reiser du til en av Europas storbyer i dag, er sannsynligheten stor for at du ramler over en kafé av denne typen. Også i Japan er trenden stor. Hele 79 kattekafeer åpnet mellom 2010 og 2015.

Konseptet går ut på at en gruppe katter bor og oppholder seg i kafeen, og går fritt rundt mellom kaffekopper, kaker og gjester.

Her i Norge er det foreløpig ingen kattekafeer, men start-ups har forsøkt å samle inn penger for å starte opp også her.

Får skarp kritikk

Tilhengere av konseptet mener kattene virker avslappende og gir kafébesøket en helt egen stemning. Men ikke alle er enige med dem.

– Kattekafeer er ikke et passende miljø for katter, fordi de er i et avgrenset område med en stadig utskiftning av folk, sier Nick Trevorrow i katteorganisasjonen Cats Protection til BBC.

– De trenger et stabilt miljø, mer enn det hunder trenger, mener han.

For noen år siden åpnet Londons første kattekafé. Nå er det ifølge BBC åtte slike kafeer i Storbritannia, og det er ventet at flere vil åpne i 2017.

– Må være på kattens premisser

Dyrevernorganisasjonen NOAH i Norge sier at det viktigste hva gjelder kattekafeer, er at intensjonen bak er god.

PARIS: Også til Frankrike har det populære kafékonseptet funnet veien. FOTO: AFP PHOTO FRANCOIS GUILLOT
PARIS: Også til Frankrike har det populære kafékonseptet funnet veien. FOTO: AFP PHOTO FRANCOIS GUILLOT Foto: Francois Guillot

– Hvis dette primært er en kommersiell ting, så vet man at dyrene lett kan komme i bakgrunnen. Det er ikke bra, sier Siri Martinsen, veterinær og leder i NOAH.

Martinsen har ikke vært på en slik kafé selv, men kjenner til konseptet. Tar man de riktige hensynene, tror hun det i beste fall at kattekafeene kan virke til kattenes fordel.

– Hvis man ønsker å skape en møteplass for omplasseringsklare katter og potensielle eiere, så er dette positivt og nytenkende. Kanskje flere velger å få dyr via omplassering, heller enn å kjøpe nye, sier hun.