ALDRI OPPKLART: JonBenét Ramsey ble funnet seksuelt misbrukt og drept i familiens egne hjem. Foreldrene var lenge i politiets søkelys, men ble aldri dømt. Nå håper flere TV-produsenter at de kan klare å løse drapsmysteriet som verden aldri kunne glemme. Foto: AP/NTB Scanpix. 
ALDRI OPPKLART: JonBenét Ramsey ble funnet seksuelt misbrukt og drept i familiens egne hjem. Foreldrene var lenge i politiets søkelys, men ble aldri dømt. Nå håper flere TV-produsenter at de kan klare å løse drapsmysteriet som verden aldri kunne glemme. Foto: AP/NTB Scanpix. 

DEN LILLE sKJØNNHETSDRONNINGEN BLE misbrukt og DREPT I 1996 - INGEN er DØMT

Nye spor i saken:  Desperat jakt på personen som drepte JonBenét (6)

Den lille jenta ble funnet misbrukt og drept i familiens eget hjem. Nye analyser kan gi endelig svar på hvem som sto bak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I desember er det 20 år siden den seks år gamle JonBenét Ramsey ble funnet drept og seksuelt mishandlet i kjelleren i sitt eget hjem.

Drapssaken fikk enorm oppmerksomhet både i USA og i resten av verden. For selv om gjerningsmannen virket opplagt for politikvinnen som kom først til Ramseys hjem, har ingen noen gang blitt dømt for drapet på den lille jenta.

Men selv om 20 år er gått er ikke saken glemt. I høst kommer fire forskjellige tv-serier som tar opp det som skjedd i saken, i kjent «Making a murderer»-stil. En av dem er det den amerikanske TV-stasjonen CBS som står bak. De har satt sammen et team med eksperter som de håper skal klare å kaste nytt liv i saken - 20 år etter. Flere av de originale etterforskerne medvirker også.

JonBenét hadde vært med i mange skjønnhetskonkurranser, til tross sin unge alder. Sammen med moren reiste hun fra familiens hjem i Boulder, Colorado til andre delstater for å være med i konkurranser. Hun rakk å vinne i flere nasjonale konkurranser, blant annet America's Royale Miss og National Tiny Miss Beauty. JonBenét gikk i førskole, og med unntak av konkurransene levde et tilsynelatende normalt liv med foreldrene og storebroren Burke (9).

Foreldrene hennes var velstående. Faren John Bennett Ramsey var president i selskapet Access Graphics, og hadde nylig mottatt en millionbonus. Familiebilder vitner om en lykkelig oppvekst. Men julen 1996 skulle forandre tilværelsen for familien, for alltid.

– JonBenet er borte!

Allerede har de nye analysene båret frukter. Det har lenge blitt spekulert hva som ble sagt helt på tampen av nødtelefonen som moren Patsy ringte inn grytidlig 2. juledag.

Til tross for sin unge alder rakk JonBenét å vinne flere store skjønnhetskonkuranser. Hennes bakgrunn gjorde at drapet fikk stor oppmerksomhet og hun ble referert til som den drepte skjønnhetsdronningen. Foto: Privat/AP/NTB Scanpix. 
Til tross for sin unge alder rakk JonBenét å vinne flere store skjønnhetskonkuranser. Hennes bakgrunn gjorde at drapet fikk stor oppmerksomhet og hun ble referert til som den drepte skjønnhetsdronningen. Foto: Privat/AP/NTB Scanpix. 

Ifølge publiserte lydopptak roper hun at datteren er forsvunnet og at det hadde kommet et brev fra kidnapperne, hvor de krever løsepenger. Kidnapperne skrev at de kom til å ringe mellom kl 8 og 10 samme morgen, for å gi nærmere informasjon om overlevering av pengene.
På slutten av samtalen kan det virke som om Patsy tror hun har lagt på røret, men i virkeligheten ble ikke forbindelsen brutt.

Nå har de ferske analysene klart å tyde det som blir sagt:

En mann (trolig faren): «Vi snakker ikke til deg! »
En kvinne (trolig moren: «Hva har du gjort? Hjelp meg, Jesus!»
Et barn (trolig sønnen Burke): «Hva er det du fant?»

Kvinnen som tok i mot nødsamtalen har sagt i ferske intervjuer at hun også hørte mer enn det som finnes på opptaket.

– Jeg hørte to eller tre stemmer i rommet. Det var et skifte i Patsys stemmeleie etter at hun trodde at forbindelsen ble brutt. Det hørtes ut som om hun sa noe slik som «Ok, nå har vi ringt politiet, hva nå?».

Politikvinnen på stedet: Det var en rar stemning

JonBenét Ramseys foreldre, Patsy og John, ble mistenkt for å stå bak drapet på deres egen datter, men har aldri blitt dømt. Patsy døde av kreft for ti år siden. Bildet ble tatt på en pressekonferanse i 2000. Foto: AP/NTB Scanpix. 
JonBenét Ramseys foreldre, Patsy og John, ble mistenkt for å stå bak drapet på deres egen datter, men har aldri blitt dømt. Patsy døde av kreft for ti år siden. Bildet ble tatt på en pressekonferanse i 2000. Foto: AP/NTB Scanpix.  Foto: Ric Feld

Etter nødsamtalen ble to politibetjenter sendt til stedet. En kort husransakelse ble utført, men de konsentrerte seg om jentas soverom, siden de gikk ut fra at hun var tatt ut av huset. Det ble montert opptaksutstyr i påvente av samtalen fra kidnapperne. Deretter dro en av betjentene videre, mens den andre, Linda Arndt, ble igjen. Hun visste ikke da at dette ville bli hennes tøffeste dag på jobb - noensinne.

I et tv-intervju har politibetjenten fortalt hva som skjedde.

– Det var en merkelig stemning i huset mens vi ventet på at kidnapperne skulle ringe. En prest og fire venner av familien var til stede. Jeg husker jeg la merke til at ingen kommenterte at klokken ble 10 uten at noen hadde ringt. Det synes jeg var rart.

Ifølge Arndt ringte hun sentralen og ba om å få politiforsterkninger til huset, men bare fikk beskjed om å vente.

Da klokken ble 13, ba hun faren og en venn av familien om å gjennomsøke huset på nytt, mest for at de skulle ha noe å gjøre, for ventetiden føltes lang. Nede i husets vinkjeller, dekket til, ble JonBenét funnet død. Hun hadde store hodeskader og var i tillegg blitt kvalt.

De tok henne opp i stua, og Linda Arndt ringte nødtelefonen for å fortelle at den lille jenta var funnet drept. Hun forteller at stemningen var helt ubeskrivelig mens de ventet på at ambulansen og politiforsterkninger skulle komme. Presten ba om at alle samlet seg rundt liket, som var blitt dekket til av et klede. Linda Arndt har i ettertid fått sterk kritikk, både for at hun lot faren gå ned i kjelleren uten påsyn av politi, og at han fikk dekke til liket.

– Det føltes som om jeg var i en parallell verden, det var en uvirkelig følelse. Jeg husker at jeg klemte rundt tjenestevåpenet mitt, og tenkte at jeg hadde 18 kuler der.

– Hvorfor gjorde du det?

– Fordi jeg tenkte at vi kanskje ikke kom levende fra det. Jeg var sikker på at morderen var der inne i huset, har Linda Arndt uttalt. Selv om hun ikke har villet si rett ut hvem hun mener drepte seksåringen, er det åpenbart at hun tror det var faren.

I obduksjonen ble det slått fast at seksåringen hadde knust skalle, blitt kvalt og det var tydelige spor av seksuelt misbruk, som kan ha skjedd over tid.

Burke Ramsey snakket denne uken ut for første gang. Han har fått mye kritikk for å smile under store deler av intervjuet.  Skjermdump/Dr Phil. 
Burke Ramsey snakket denne uken ut for første gang. Han har fått mye kritikk for å smile under store deler av intervjuet.  Skjermdump/Dr Phil. 

– Det er det verste jeg har sett, sa politibetjenten, tydelig preget.

Ville tiltale foreldrene

Rettsmedisinere fant ut at hodeskadene ble påført opptil en time før kvelingen tok sted, men at det var sistnevnte som tok livet til den da bevisstløse jenta. En av politiets teorier var at kvelingen ble gjort for å skape inntrykk av at det var en inntrenger som sto bak.

Men til tross for at foreldrene raskt ble mistenkt for å stå bak, ble de aldri tiltalt og dømt. Det ble funnet DNA på jentas klær som aldri ble matchet med noen i familien, eller i registret over tidligere straffedømte.

Men det var ikke noen synlige tegn på at noen hadde tatt seg inn i huset. Snarere tvert i mot, ved et kjellervindu som ble ansett som den eneste muligheten, fantes det et intakt spindelvev. Om noen hadde tatt seg inn gjennom vinduet, måtte spindelvevet i alle fall ha fått enkelte skader, mente enkelte av etterforskerne.

En storjury besluttet at JonBenéts foreldre skulle tiltales for drapet. Men denne beslutningen ble avvist av statsadvokaten som mente bevismengden var for svak.

Begge foreldrene har mange ganger stått frem og hevdet sin uskyld. Først i 2008, to år etter at Patsy døde av kreft, ble de renvasket. Broren Burke, som også av enkelte ble mistenkt for å stå bak volden mot lillesøsteren, har holdt tett inntil mandag denne uken. Da stilte han opp på et oppsiktsvekkende intervju hos tv-kjendisen Dr. Phil. Intervjuet ble gjort i familiens hus, hvor drapet fant sted for 20 år siden. Det vil bli sendt i tre deler de neste mandagene.

I dette huset ble JonBenét drept og forsøkt skjult. Foto: AP/NTB Scanpix. 
I dette huset ble JonBenét drept og forsøkt skjult. Foto: AP/NTB Scanpix.  Foto: David Zalubowski

– En spesiell mann

Burke, som nå 29 år gammel, fortalte om hva han husker fra denne spesielle dagen. Han har hele tiden holdt fast ved at han var på rommet sitt da foreldrene meldte datteren savnet, selv om enkelte eksperter tidlig sa at de mente man kan høre han snakker under nødsamtale-opptaket. Under denne ukens intervju smilte Burke nesten hele tiden. Han får hard medfart i pressen.

– Han er helt klart preget og er sosialt veldig spesiell, uttalte Dr. Phil etter intervjuet.

Men ingen har noen gang blitt tiltalt i saken. I 2006 innrømte barneskolelæreren John Mark Karr å ha drept jenta. Det ble raskt slått fast at Karr umulig kunne stå bak, og han ble beskyldt for å være psykisk syk og ute etter medias oppmerksomhet.

Det er mange uavklarte elementer i saken:

1. JonBenét ble funnet i familiens eget hus. Hvorfor sjekket ikke foreldrene kjelleren før de ringte politiet? Og hvorfor sjekket ikke politiet kjelleren da de kom til stedet?

2. Familiens hus ble ikke sperret av. Venner av familien kunne komme og gå frem til liket ble funnet. Avgjørende bevismaterialet kan derfor ha blitt fjernet fra stedet.

3. Området hvor familien bodde var belastet. Det hadde vært over hundre innbrudd i området i løpet av det siste året før JonBenét døde. I tillegg bodde det hele 38 tidligere seksualforbrytere i nærområdet. Dette gjorde det mulig for foreldrene å vektlegge at det kunne være en inntrenger som sto bak drapet.

4. Brevet som ble funnet i huset var spesielt både i form og innhold. De krevde 118.000 amerikanske dollar i løsepenger, som var nesten eksakt samme beløp som faren hadde fått i bonus samme år. Håndskrifteksperter som vurderte brevene slo fast at det ikke kunne være faren som har skrevet brevet, men kunne ikke avvise at det var moren som hadde ført pennen. Se hele brevet her.

5. En av teoriene er at det var Patsy som skadet datteren, og en av de mulige motivene var at datteren var sengevæter og at moren ble rasende. En annen teori er at det var broren som drepte JonBenét og at foreldrene ville dekke over.