Snusprodusent lite imponert over norsk snusdebattt: – Den er villende

Snusprodusent gir den norske forskningen en på leppa.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ny forskning ved NTNU i Trondheim viser at snus er langt farligere enn man tidligere har trodd, og kan være like farlig for hjertet som røyk. Stadig færre unge starter å røyke, men samtidig har snusbruken blant ungdom skutt i været.

I studien målte man blodårefunksjonen mer enn 1500 friske menn. Snuserne kom like dårlig ut som røykerne. Verst stilt er snuserne som ikke trener.

Overrasket over resultatene

Leder for Norsk Forening for Allmennmedisin, Peter Brelin, er overrasket over hvor farlig snus viser seg å være. Han viser til at de fra før av var klar over at snusbruk øker risikoen for kreft i munnhulen, bukspyttkjertelen og spiserør, i tillegg til skader i fosterlivet.

– Nå vet vi også at det gir risiko for hjerteinfarkt og hjerneslag, og muligens også noen andre sykdommer hvor årene tilstoppes.

Ikke overbevist av studien

Informasjonssjef for snusprodusenten Swedish Match, Patrik Hildingsson, sier de ønsker all forskning på snus velkommen, og følger den vitenskapelige utviklingen nøye.

Han er likevel ikke overbevist av NTNU-studien.

– Forfatterne skriver selv at de ikke kan påvise eller finne en årsakssammenheng, og likevel skrives det at snus fører til hjerte- og karsykdommer.

Se hele debatten i videoen over!

Samtidig peker Hildingsson på elleve studier på området, med pasientdata på et par hundre tusen mennesker, som ikke støtter de norske resultatene.

– Når det er sagt, synes jeg det er viktig at vi debatterer forskningen, og at det fortsettes å forske på snus.

– Underliggende propaganda-formål

Han er overrasket over den norske snusdebatten, som han kaller merkelig, selv om han påpeker at det er viktig å debattere snusbruk.

– Den har et underliggende propaganda-formål, den er villedende. Man er ikke mottakelig for andre forskerstemmer, og det er en ubehagelig og farlig vei å gå på.

– Jeg innser at snusen ikke er helsekost, men stilt i relasjon og proporsjon til andre risikoer, så finnes det ikke belegg for å si at snusen er så farlig som den norske debatten gjør gjeldende.

Faller på sin egen urimelighet

Den norske legen Peter Brelin mener derimot at det faller på sin egen urimelighet å ikke ta forskningen på alvor. Nå vil han at det innføres flere tiltak i Norge.

– VI har foreslått at nå må Norge gjøre en skikkelig innsats for å bli helt tobakksfri. Vi har foreslått at alle som er født etter 1.1.2000 ikke skal få lov til å kjøpe tobakk.

– Tobakk er et helt unødvendig produkt, det skaper sykdom for fremtiden, det skaper store utgifter for helsevesenet, så hvis vi klarer å fjerne tobakken, så vil de oppvoksende generasjonene ikke savne dette i det hele tatt, sier Brelin.

– Raljerende ignoranse

Snusprodusenten vil derimot ikke gå med på at argumentene hans faller på sin egen urimelighet.

– Det er klart det er lett å avfeie produsenten, og bruke en slags raljerende ignoranse som jeg pleier å se i vitenskapelige debatter i Norge. Men vi støtter oss til vitenskapen, sier Hildingsson.

– Jeg mener det er viktig å se ting i perspektiv, ellers blir det propaganda og falske alarmer som ikke gjør folkehelsen noen tjeneste.

Hele forskningsrapporten kan leses her.