Holdt sykdom skjult: – Jeg trodde ikke det skulle bli en stor greie

Hillary Clinton sier hun ikke fortalte om lungebetennelsen fordi hun trodde hun skulle komme seg gjennom den og at den ikke skulle bli en stor sak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hillary Clinton (68) måtte forlate den offisielle 11.september-minneseremonien ved Ground Zero i New York før planlagt på søndag. Det skapte en stor diskusjon i USA, hvorvidt hun er i god nok helse til å stille som presidentkandidat.

I etterkant gikk hennes egen lege ut å forklarte at Clinton lenge har slitt med lungebetennelse og at hun ble overopphetet og dehydrert under søndagens arrangement, etter at rykter om blant annet illebefinnende verserte i flere amerikanske medier.

Denne lungebetennelsen har hun båret på noen dager, men ingen har fått vite om den, det er det flere som har reagert på.

Stilt til veggs
Den demokratiske presidentkandidaten ble sent mandag intervjuet av CNNs Anderson Cooper, og da dukket spørsmålet opp: Hvorfor fortalte hun ikke bare at hun hadde fått lungebetennelse?

– Jeg trodde ikke det skulle bli en så stor greie. Når sånt skjer med deg og du er et travelt og aktivt menneske, så fortsetter du og satser på å komme deg gjennom det, svarer Clinton og sier hun føler seg mye bedre nå.

På vei inn i bilen da hun forlot markeringen, kan man blant annet se i videoen øverst i saken, at hun nærmest snubler litt på veien.

– Jeg følte meg svimmel og miste balansen et øyeblikk, men da jeg kom meg inn i bilen og fikk sitte og kjøle meg ned og fikk litt vann, følte jeg meg straks bedre, sier hun. Etter å ha forlatt minneseremonien, ble hun kjørt til datternes leilighet der hun hvilte ut. Da hun kom ut igjen, sa hun at hun følte seg bra. Det holder hun fast ved, selv om hun avbrøt en reise til California i begynnelsen av uken av hensyn til helsen.

Trump hamrer løs på media, Hillary Clinton og hennes ektemann

– Jeg følte meg virkelig bra etter å ha fått hvile på søndag, men det betyr ikke at ikke burde ta det med ro, forklarer hun.

Vanskelig valgkamp
Hillary Clinton er i tøff vind om dagen.

Fredag gikk Hillary Clinton knallhardt ut mot sin republikanske motstander Donald Trumps tilhengere og sa at halvparten av dem er rasister, homofober, sexister eller islamofobe.

Det var da hun talte under et arrangement for å samle inn penger i New York at Clinton sa at Trump gjennom sin oppførsel i kampen for å nå Det hvite hus hadde gitt en stemme til hatefull retorikk fra slike mennesker.

– For å være grovt generaliserende kan du plassere halvparten av Trumps støttespillere i en «kurv av bedrøvelige mennesker». Ikke sant? Rasistiske, sexistiske, homofobe, fremmedfiendtlige, islamofobe. Dessverre finnes det slike folk, og han har løftet dem opp, sa Clinton.

Clintons tale skapte kraftige reaksjoner, og kort tid etter beklaget hun at hun kalte halvparten av rivalen Trumps tilhengere for forkastelige.

Prøver Trump å hjelpe Clinton?

Angret seg
Demokratenes presidentkandidat understreker imidlertid at hun ikke angrer på alt hun sa. Hun synes det er «virkelig forkastelig» at Trump har tilknytning til hvite rasister på ytre høyrefløy.

– Han har i stor grad bygget sin valgkamp på fordommer og paranoia, og han har gitt en nasjonal plattform til hatefulle ytringer og stemmer, sier Clinton.

Hun viser spesielt til at Trump har spredt meldinger fra «fanatikere med noen få titall følgere», til sine 11 millioner Twitter-følgere.

(TV 2/NTB)