VÅPENHVILE: Syrere bærer barna  sine ut av bombede områder i Aleppi. Mandag ble det iverksatt en ny våpenhvile i Syria.AFP PHOTO / AMEER ALHALBI
VÅPENHVILE: Syrere bærer barna  sine ut av bombede områder i Aleppi. Mandag ble det iverksatt en ny våpenhvile i Syria.AFP PHOTO / AMEER ALHALBI Foto: Ameer Alhalbi

John Kerry: – Lovende start på våpenhvilen i Syria

Mandag klokken 18.00 startet en ny våpenhvile i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag kveld, klokken 19.00 lokal tid, startet den nye våpenhvilen i Syria.

Det har vært artilleriangrep enkelte steder i Syria etter at våpenhvilen trådte i kraft, ifølge eksilgruppa SOHR.

Syrian Observatory for Human Rights melder at regjeringsstyrkene har fortsatt sine artilleriangrep nordvest i provinsen Idlib.

Vil slå tilbake

I tillegg skal regjeringsstyrker og opprørere ha angrepet hverandre med bombekastere i Quneitra i den sørlige delen av landet.

Bortsett fra dette har det vært rolig i Syria etter at våpenhvilen begynte mandag.

Den frivillige sivilforsvarsgruppa Hvite hjelmer opplyser at den ikke har registrert noen artilleriangrep etter at avtalen trådte i kraft.

Syrias regjeringsstyrker har erklært at de vil stanse sine operasjoner i sju dager, men at de vil slå tilbake dersom de blir angrepet av opprørere.

Meningen er at regjeringsstyrkenes angrep mot ekstremistgruppa IS og Jabhat Fateh al-Sham, som tidligere var del av al-Qaida, skal fortsette.

Kerry positiv

– De første rapportene tyder på at det har vært en viss reduksjon i volden, sier USAs utenriksminister John Kerry.

Han legger til at det er altfor tidlig å konkludere om våpenhvilen fungerer eller ikke.

– Det vil utvilsomt komme rapporter om brudd på våpenhvilen her og der, sier den amerikanske utenriksministeren.

Våpenhvilen i Syria trådte i kraft mandag klokken 18 norsk tid. Den er en viktig del av Syria-avtalen som USA og Russland ble enige om i helgen.

Ekstremistgruppa IS og den tidligere al-Qaida-tilknyttede gruppa Jabhat Fateh al-Sham omfattes ikke av våpenhvilen. De kan fortsatt angripes av de andre krigførende partene i Syria, uten at dette regnes som avtalebrudd.

(©NTB)