LUNGEBETENNELSE: Hillary Clinton har tatt et par dagers pause fra valgkampen, på grunn av lungebetennelse. Her er hun på vei inn i bilen etter å ha hvilt ut noen timer i datterens leilighet, etter at Clinton ble svært dårlig under en 11. september-minnesmarkering. Foto: AFP PHOTO / Brendan Smialowski
LUNGEBETENNELSE: Hillary Clinton har tatt et par dagers pause fra valgkampen, på grunn av lungebetennelse. Her er hun på vei inn i bilen etter å ha hvilt ut noen timer i datterens leilighet, etter at Clinton ble svært dårlig under en 11. september-minnesmarkering. Foto: AFP PHOTO / Brendan Smialowski Foto: Brendan Smialowski

Dette skjer hvis Clinton må trekke seg

USA-forsker mener oppstyret rundt Hillary Clintons helse kan få negative konsekvenser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hilmar Mjelde fra Universitetet i Bergen sier helgens helsekollaps kan skade Clinton.

– Hvis det kommer frem nye opplysninger som tyder på at hun ikke kan ta verdens mest stressende jobb, eller opplysninger om mer hemmelighold, kan det i sum ha en negativ effekt i et valg som er ventet å bli veldig tett, sier Mjelde til TV 2 Nyhetskanalen.

Lyver om helsen

Clinton har fått kritikk for e-poster som hun sendte fra privat mail-server. E-postene ble klassifisert som hemmelige av amerikanske myndigheter.

– Det er vanlig at presidentkandidater og presidenter lyver om helsen sin. Men de bør ikke gjøre det, det kan påvirke beslutningsevnene deres. Clinton bør legge alle kortene på bordet, sier Mjelde.

– Hva skjer hvis hun må trekke seg av helsemessige årsaker?

– Partiene har egne regler for å hente inn nye kandidater. Hvis Clinton trekker seg er det sannsynlig at visepresident Joe Biden overtar. Men det er partiet som finner en ny kandidat, det går ikke automatikk i at for eksempel Bernie Sanders blir ny kandidat, sier Mjelde.

Republikanerne har samme system, der et nytt landsmøte eller partistyret utpeker en ny kandidat. Visepresidenter har ingen automatisk fortrinnsrett, skriver CNBC.

Trumps nye stil

Her sliter Hillary Clinton med å holde seg på beina

Mjelde sier Donald Trumps ønsker om god bedring er et nytt bevis på Trumps nye stil.

– De siste åtte ukene av valgkampen er Trumps viktigste oppgave å få folk til å bli vant til ham som president. Det viktigste for en president er å vise empati og kunne sette seg inn i andres situasjon, sier USA-forskeren.

– Det alvorligste for Clinton nå er at hun ikke får snakke om politikken sin. Hun har snakket om Trump og hvor forferdelig han er, men ikke om hva hun selv skal gjøre i Det hvite hus. Helseproblemene er enda en tapt mulighet, sier Mjelde.

Trakk seg på grunn av helseproblemer

Helseproblemer har spolert karrierene til politikere tidligere. I 1972 var Thomas Eagleton visepresidentkandidat for demokratenes presidentkandidat George McGovern.

Trump frir til svarte velgere: – Dere lever i fattigdom, hva i helvete har dere å tape?

Like etter at Eagleton var utropt til kandidat, ble det kjent at han tok medisinen Thorazine mot psykiske lidelser. Senere ble det kjent at han hadde vært behandlet for bipolar lidelse og selvmordstanker.

På tross av at spørreundersøkelser viste at velgerne fortsatt hadde tillit, ble Eagleton avsatt som presidentkandidat, skriver Buzzfeed.

I 1944 var Franklin D. Roosevelts valgkamp preget av rykter rundt hans helseproblemer. Han fortsatte imidlertid sin energiske valgkamp, og hans medhjelpere klarte å holde skjult helseproblemene. Allerede året etter døde han av hjerneblødning.

John McCain, som var republikansk presidentkandidat i 2008, lot pressen få innsyn i mer enn tusen sider med journalnotater, da ryktene svirret om at han hadde kreft, skriver Telegraph.