Hubert Zafke er her i retten i  Neubrandenburg, øst i Tyskland, mandag morgen. Saken mot den tidligere SS-legen skulle egentlig startet i februar, men har blitt utsatt tre ganger. Foto: Bernd Wuestneck/dpa via AP
Hubert Zafke er her i retten i  Neubrandenburg, øst i Tyskland, mandag morgen. Saken mot den tidligere SS-legen skulle egentlig startet i februar, men har blitt utsatt tre ganger. Foto: Bernd Wuestneck/dpa via AP Foto: Bernd Wuestneck

Auschwitz-soldat (95) tiltalt for medvirkning til 3681 drap

Hubert Zafke (95) tjenestegjorde i Auschwitz da Anne Frank kom til leiren i 1944. Nå er han tiltalt for medvirkning til massedrap.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

95 år gamle Hubert Zafke møtte mandag morgen i retten i Neubrandenburg, øst i Tyskland, tiltalt for å ha medvirket til at 3681 personer ble drept i den tyske konsentrasjonsleiren i Auschwitz, melder nyhetsbyrået AP.

Rettssaken skulle egentlig begynt i februar, og har blitt utsatt tre ganger på grunn av 95-åringens dårlige helse.

Hevder han kun behandlet tyskere

Han ble fraktet til rettssalen i en rullestol, og hadde med seg en stokk. 95-åringen kikket ned i bordet mens fotografene tok bilder av ham.

Ifølge tiltalen jobbet Zafke som sanitetssoldat i SS i Auschwitz i august og september 1944, og medvirket da til at 3681 personer ble drept. Totalt drepte nazistene rundt 1,1 millioner mennesker i Auschwitz under Andre verdenskrig.

Her trilles den tidligere SS-soldaten Hubert Zafke inn til rettssaken. AFP PHOTO / dpa / Bernd Wüstneck 
Her trilles den tidligere SS-soldaten Hubert Zafke inn til rettssaken. AFP PHOTO / dpa / Bernd Wüstneck  Foto: Bernd Wustneck

Zafke nekter straffskyld, og hevder han kun behandlet sårede tyske soldater og og andre SS-medlemmer under tiden i konsentrasjonsleiren.

Var i Auschwitz da Anne Frank kom dit

Aktoratet mener derimot at han, som andre SS-soldater, var klar over at leiren var en «storstilt massedrapssted», melder BBC, der flere tusen døde den samme måneden som Zafke tjenestegjorde der.

Ifølge BBC kom den kjente jødiske jenta Anne Frank til konsentrasjonsleiren samtidig som Zafke var der, men hun døde i Bergen Belsen-leiren kort tid før den ble befridd fra tyskerne i 1945.

I 2011 fikk den tyske påtalemyndigheten grønt lys til å straffeforfølge personer de mistenkte at hadde medvirket til drapene under krigen, selv om det ikke forelå konkrete bevis på at de var direkte involvert.

Det har vært flere saker mot nazister den siste tiden, og i juni ble 94 år gamle Reinhold Hanning dømt til fem års fengsel. Han jobbet som vakt i Auschwitz, og ble dømt for medvirkning til drap på 170.000 mennesker.