Fornøyd med fraværsgrensen: – Legene må bli strengere med elevene

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er fornøyd med de nye reglene for fravær, og sammenligner prosentgrensen med egenmeldingene voksne har i arbeidslivet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi synes dette er en veldig dårlig idé. Det har tatt helt av. Helsesekretærene får masse telefoner, og å skrive alle disse legeerklæringene er feil bruk av ressurser, sier nestleder i Allmennlegeforeningen, Tom Ole Øren, når han møter kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaken (H) til debatt i God morgen Norge.

Øren sikter til den opphetede diskusjonen omkring regjeringens nye fraværsregler, der elever ved den videregående skolen kun kan ha 10 % udokumentert fravær i et fag for å få karakter.

Elever strømmer nå til legekontorene for å få dokumentasjon på fraværet sitt.

Det mener kunnskapsministeren er unødvendig – så fremt man ikke nærmer seg 10 % fravær.

– Sykdom er ikke skulk

– Man må ikke til legen med en gang man er syk, og er man hjemme og er syk så er ikke det skulk, understreker Røe Isaksen.

Han mener legekontorene må være strengere med elever og foreldre som ringer for å skaffe legeerklæring.

– Her er det viktig at folk vet hvordan reglene er. Legekontorene må kunne si «hvis du ikke nærmer deg 10 % fravær så trenger du ikke komme hit, selv om vi selvfølgelig ikke kan si nei til deg», mener Røe Isaksen.

Øren er uenig, og hevder virkeligheten er en helt annen.

– Vi har hatt et renn ned dørene. Det kunnskapsministeren sier, om at elevene ikke trenger å komme – de kommer fra dag én. De fleste elevene er ordentlige og vil dokumentere hvorfor de er borte, tror Øren.

Han mener det burde vært tilstrekkelig at de foresatte varslet skolen.

– Nå må foreldre ta seg fri for å få tak i legeerklæring til barna slik at de skal få gyldig fravær, hevder han.

Skryter av ordningen

Kunnskapsministeren mener på sin side at ordningen fungerer godt. Han viser til at det endelig kommer dokumentasjon på redusert fravær.

– I 30 år har vi snakket om at det er altfor høyt fravær. Nå kommer det endelig rapporter om at fraværet går ned. Før har det ikke vært noen regler, sier Røe Isaksen.

Han hevder videre at det kan sammenliknes med å være arbeidstaker.

– Mange kjenner dette igjen fra i arbeidslivet, der man har egenmeldingsdager før man må til lege. Elevene har inntil 10 % uten at de trenger dokumentasjon, forklarer han.