– Ikke la barna bli kongen i familien

Gjør voksne seg selv en bjørnetjeneste i barneoppdragelsen? Det mener forfatter Nina Lykke, som oppfordrer foreldre til å si nei til egne barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Opplever du som forelder at det er barna som bestemmer i hjemmet?

I så fall er det din egen skyld, mener forfatter Nina Lykke som mandag gjestet TV 2 Nyhetskanalen for å snakke om sin nye bok «Nei og atter nei».

Hun sier at moderne barneoppdragelse gir barna alt for stor plass.

– Voksne legger jo opp til dette, barna blir født inn i en verden som vi legger til rette for dem, sier Lykke.

Må tørre å sette grenser

Hun mener foreldre må bli flinkere til å sette grenser og tørre å si nei.

– Hvis alle i nabolaget kjører ungene hit og dit og gjør alt det som alle gjør så er det veldig vanskelig å stå i mot det uten å fremstå som et monster, sier Lykke.

I en undersøkelse gjennomført av magasinet Foreldre og barn sier 86 prosent av mødrene at det å være en god mor er det viktigste i hele livet.

Redaktør Mari Midtstigen mener det sier noe om hvor høye krav spesielt mødre har til seg selv.

– Det er jo ikke så rart at med de få timene man har sammen i en hektisk hverdag så har man lyst til å ha god stemning og ha det hyggelig sammen sier Midtstigen.

Vil ikke bli upopulær

Hun i likhet med Nina Lykke mener at foreldre gjør seg selv en bjørnetjeneste hvis de lar barna bestemme alt.

– Det er jo ikke gøy å være en sånn masemamma som maser om at de må rydde, men man må tørre å være litt upopulær i perioder, sier Midtstigen.

Veldig mange kvinner jobber nå heltid i likhet med menn.
Foreldre og barn-redaktøren tror nettopp tidsklemma gjør at mange foreldre gir etter for barnas ønsker for å slippe en krangel.

– Jeg tenker at det må gå an å være opptatt av barna sine uten at de nødvendigvis får lov til å bestemme alt, avslutter Midtstigen.