HEVELSER: Disse bildene er tatt én uke etter at 77-åringen ble ranet. Da hadde han fortsatt hevelser som gjorde at det var vanskelig å åpne øynene. Foto: Privat
HEVELSER: Disse bildene er tatt én uke etter at 77-åringen ble ranet. Da hadde han fortsatt hevelser som gjorde at det var vanskelig å åpne øynene. Foto: Privat

77-åring rundjult og ranet for 100.000 kroner på høylys dag

– Raneren hadde rett og slett dritflaks, sier 77-åringen til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En 40 år gammel mann ble nylig tiltalt for å ha ranet en 77-åring i Oslo i slutten av mai i år. Den eldre mannen hadde 101.000 kroner i en veske som han bar i en pose. De stakk raneren av med.

77-åringen merker fortsatt den brutale behandlingen han fikk av raneren, når TV 2 møter ham nesten fire måneder senere.

Ransofferet ønsker å være anonym, men viser bilder tatt en uke etter ranet. Da hadde han fortsatt blåveis på begge øyne og hevelser rundt sår i hodet. Hevelsene gjorde at det var vanskelig å åpne øynene.

– Hadde rett og slett dritflaks

Han hadde aldri sett raneren før, og mener bestemt at den 40 år gamle mannen ikke kan ha visst at han bar på veldig dyrebar last denne dagen.

– Dette kan han ikke ha visst om, for jeg la det i vesken da jeg var hjemme.

– Så raneren hadde rett og slett dritflaks. Jeg hadde vært hos fastlegen og tok en pust i bakken på en murkant før jeg skulle til frisøren, sier 77-åringen, som blant annet har kols og blir fort sliten.

– Våknet opp i ambulansen uten penger

Mannen gikk først forbi 77-åringen en gang, før han plutselig sto foran ham og dyttet til. Samtidig begynte han å slite i posen med pengene.

– Han brukte et rør av noe slag, pakket inn i noe grønn plast. Alt gikk så fort. Jeg tåler ganske mye, så han må ha brukt mye kraft.

Den eldre mannen ble slått bevisstløs av gjerningsmannen, og tror han hadde blitt slått ihjel hvis ikke slagvåpenet var pakket inn i plast.

– Jeg må ha ligget i rundt 20 minutter. Jeg våknet opp i ambulansen etter å ha blitt løftet inn der, med politifolk og ambulansepersonell rundt meg.

Da hadde gjerningsmannen forsvunnet fra stedet, med både penger og andre verdisaker.

– Et helt tilfeldig offer

77-åringen hadde tatt med det store pengebeløpet for å veksle det for familiemedlemmer som bor i utlandet. Han er bestemt på at gjerningsmannen ikke kan ha visst at han hadde pengene.

Heller ikke politiet har funnet holdepunkter for at gjerningsmannen var noe annet enn heldig da han angrep den eldre mannen.

– Han har vært et helt tilfeldig offer, så gjerningsmannen hadde flaks med hensyn til utbytte, sier politiadvokat Stian Thommesen til TV 2.

Politiet ser veldig alvorlig på at det skjedde et så voldsomt ran midt på lyse dagen i sentrum.

– Han har vært et helt tilfeldig offer, så gjerningsmannen hadde flaks med hensyn til utbytte, sier politiadvokat Stian Thommesen til TV 2.

Berømmer politiet

77-åringen berømmer politiet for at de løste saken på kort tid.

– Jeg er veldig takknemlig for at de handlet såpass raskt, og pågrep ham så fort.

Det ble nemlig hentet inn overvåkningsvideo som viste basketaket, og spanere fra politiet kjente igjen gjerningsmannen. For tiden soner han en tidligere dom for vinningsforbrytelser. Rettssaken om saken fra mai starter i Oslo tingrett i november.

Selv om politiet klarte å pågripe ham såpass raskt, var deler av utbytte allerede borte.

Mannens forsvarer, Johnny Veum, opplyser til TV 2 at hans klient har erkjenner å ha stjålet pengene, men erkjenner ikke å ha ranet 76-åringen.

77-åringen gleder seg til å bli ferdig med saken, som har satt en støkk i ham.

– Jeg har blitt skremt, og går nesten ikke til sentrum alene. Det er skremmende at noe sånt kan skje på høylys dag, ute blant folk.