Nå takker Facebook Erna Solberg i personlig brev etter napalmjentestriden

Natt til søndag mottok statsministeren en mail fra daglig leder der hun takker Solberg for å ha hjulpet Facebook til å gjøre «det riktige».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skal mye til ikke å ha fått med seg stormen rundt Facebook den siste tiden.

At nettgiganten valgte å sensurere det historiske bildet av Phan Thi Kim Phúc fikk begeret til å renne over hos mange – og det hele toppet seg da også statsminister Erna Solbergs innlegg ble fjernet av nettsamfunnet.

– Jeg synes det var viktig å bidra i den diskusjonen, og det viser jo at man kan være med å forandre holdningen til et så stort selskap. De opplevde nok dette som ganske ubehagelig, sier Solberg til God morgen Norge.

BILDET: Facebook snudde etter kritikken fra blant andre Erna Solberg, og godkjenner nå at dette bildet deles. Foto: AP photo/Nick Ut
BILDET: Facebook snudde etter kritikken fra blant andre Erna Solberg, og godkjenner nå at dette bildet deles. Foto: AP photo/Nick Ut Foto: Nick Ut

Fikk brev

Facebook valgte til slutt å snu i den omstridte saken og likevel tillate bildet, og nå har statsministeren fått brev fra selskapets daglige leder.

– Jeg mottok et brev fra Sheryl Sandberg på bakgrunn av dette, der hun takket for engasjementet og viste til at de kunne bli bedre, sier Solberg.

Se Solberg kommentere brevet i videovinduet øverst i saken.

Solberg sier videre at hun har møtt Facebook-sjef Sandberg ved flere anledninger og at hun opplevde tilbakemeldingen fra henne som ydmyk.

SKREV TIL SOLBERG: Facebook-sjef Sheryl Sandberg skrev en personlig e-mail til Solberg og takket for engasjementet. Foto: AFP/Mandel Ngan
SKREV TIL SOLBERG: Facebook-sjef Sheryl Sandberg skrev en personlig e-mail til Solberg og takket for engasjementet. Foto: AFP/Mandel Ngan Foto: Mandel Ngan

Viktig debatt

– De understreket at også de ser på det hele som vanskelig, men at de kan gjøre det på en bedre måte.

Solberg sier det er en viktig debatt å ta.

– Disse nye plattformene som er blitt grunnstrukturen i måten vi kommuniserer på, de må også tenke på sine moralske ansvar når de har blitt så viktige, avslutter statsministeren.

TV 2 har fått tilgang på brevet statsministeren mottok fra Facebook:

Oversatt til norsk:

Statsminister Solberg,

Jeg skriver for å personlig takke deg for de viktige spørsmålene du har reist om fotografiet av Phan Thi Kim Phúc - og for å fortelle deg hvor alvorlig vi tar denne saken, og også hvordan vi håndterer den.

Da bildet "Terror of War" første gang ble publisert i 1972, spilte det en viktig rolle når det gjaldt å endre folks oppfatning om USAs rolle i Vietnam. Bildet er fortsatt en viktig påminnelse om krigen.

Hver dag søker folk til Facebook for å få kontakt med folk, og for å finne saker de bryr seg om. På grunn av mangfoldet i Facebook-samfunnet, betyr dette at man noen ganger deler informasjon som er kontroversiell eller som krenker andre. Vi har globale retningslinjer som er utviklet for å gjøre det mulig å uttrykke seg, samtidig som det skal gi en trygg og respektfull opplevelse. Skjønt, den globale og historiske betydningen av et bilde som "Terror of War" veier opp for viktigheten av å holde nakenhet vekk fra Facebook. Etter å ha hørt fra deg og andre medlemmer av samfunnet vårt, har vi besluttet å gjenopprette bildet.

Dette er vanskelige avgjørelser, og vi gjør ikke alltid det riktige. Vi jobber alltid for å vurdere interessene - og sikkerheten - av et så stort og globalt samfunn. Selv med klare regler så er det å gjennomgå millioner av innlegg hver uke utfordrende. Likevel, vi har tenkt å gjøre det bedre. Vi er forpliktet til å lytte til samfunnet vårt og dets utvikling. Takk for at du hjelper oss med å gjøre dette riktig.

Jeg forstår at du er interessert i å møte Mark mens du er på FN-møte i New York. Dessverre vil ikke Mark være der på den tiden. Vår direktør for EU-saker, Thomas Myrup Kristensen, og vår Policy Manager for Norden, Christine Grahn, vil være i Norge på fredag og ønsker å møte ditt apparat for videre oppfølging.

Jeg håper å se deg snart - og er alltid tilgjengelig hvis du har flere spørsmål.

Beste hilsen,

Sheryl