Frisør dømt for hijab-nekt

Merete Hodne (47) må betale 15.000 kroner etter å ha nektet Malika Bayan (24) adgang til frisørsalongen fordi hun bar hijab. Frisøren anker saken til lagmannsretten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I tillegg til boten på 10.000 kroner for å ha diskriminert Malika Bayan (24), må frisøren også betale saksomkostningene på 5000 kroner.

– Min klient er ikke overrasket over rettens beslutning. Nå skal vi se nærmere på avgjørelsen de nærmeste dager. Hodne uttrykker dog at hun ikke kommer til å akseptere rettens resultat og at hun ønsker å påanke den, sier hennes forsvarer Linda Ellefsen Eide til TV 2.

Merete Hodne (47) nektet straffskyld under hijab-rettssaken i Jæren tingrett i forrige uke. Hun sto tiltalt for å ha nektet Malika Bayan (24) adgang til hennes frisørsalong fordi hun bar hijab.

– Dette er ikke personlig

Malika Bayan sier til TV 2 at hun er veldig lettet over at Hodne nå er dømt.

– Jeg er litt sjokkert, og var egentlig redd at det ikke skulle gå den veien.

Hun påpeker samtidig at hun er veldig fornøyd med at det nå er satt et eksempel på at diskriminering ikke kan godtas.

– Hun har jo sagt at hun kommer til å anke. Vi får se hva som skjer videre. Jeg ønsker henne det beste. Dette er ikke personlig.

Fikk «helt hetta» av hijab

Hodne sier hun fikk angst og «helt hetta» da Bayan og en venninne kom inn i salongen hennes med hijab på.

Frisøren fikk en bot på 8000 kroner for diskriminering, men vedtok ikke boten. Aktor i saken, Ann-Bjørg Ingebrigsen, sa i retten at boten bør økes til 9600 kroner.

– For meg er hijaben et ekstremt politisk symbol, jeg blir dårlig når jeg ser folk med hijab. Det er et totalitært symbol, når jeg ser hijab tenker jeg ikke på religion, men mer på totalitære ideologier og regimer. Hijab er ikke religiøst etter mitt syn, forklarte Hodne i retten.

Forklaring «oppkonstruert»

Hodne forklarte også i retten at det for henne virket som om Bayan og venninnen visste godt hvilket svar de ville få, da de gikk til frisøren. Hun mener også at det var en ren provokasjon, men retten mener dette er en oppkonstruert forklaring.

«Tiltaltes forklaring om at hennes motvilje mot bruk av hijab er politisk motivert ut fra en redsel for totalitære regimer og ikke handler om religion, er etter rettens mening oppkonstruert», heter det videre i dommen.

Samtidig påpekes det at Hodne i lang tid har vært engasjert i flere islamkritiske organisasjoner. Hun har også skrevet nedsettende om muslimer og islam på Facebook, og etter å ha nektet Bayan inngang til frisørsalongen, skrev hun:

«Nå sist nektet jeg å ta inn to hijabkledde damer i salongen min. Ønsker ikke ondskapen inn døren der jeg kan bestemme....».

Retten er derfor ikke i tvil om at Hodne handlet forsettlig, og at hun med viten og vilje diskriminerte Bayan ved å vise henne vekk fra salongen fordi hun var muslim.

Svidd inn i minnet hennes

Bayan sa ordene er svidd inn i minnet hennes:

– Jeg ville farge håret og gikk litt rundt på forskjellige salonger for å sjekke hvor det lønnet seg. Jeg bærer hijab fordi det er min forståelse av religionen, men jeg har forståelse for at andre muslimer ikke bærer hijab, sa Bayan i sin vitneforklaring til retten.

Dommen er den første av sitt slag i Norge, og det påpekes at det er sterke allmennpreventive hensyn som taler i skjerpende redning ved straffeutmålingen. Retten finner ingen formildende omstendigheter.